Сьогодні, 27 грудня, світ відзначає Филимонів день. До того ж, це останній понеділок 2021 року, 361-й день року, а до кінця року залишилося лише 4 дні – час перевірити, чи є в холодильнику все необхідне для святкового застілля.

Схід сонця сьогодні відбувся о 07:58, в зеніті світило опиниться об 11:59, а зайде за видноколо о 16:00. Загальна тривалість світлового дня 8:02, старий місяць.

Якого святого?

27 грудня - день пам'яті святих мучеників Аполлонія, Аріана та Феотиха, Фірса, Левкія та Каленика. Іменини у Калеників, Левів, Филимонів, Фірсів, Апполонів, Миколаїв.

У кого День народження?

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще
  • 1822 року народився Луї Пастер - французький хімік і бактеріолог, основоположник сучасної мікробіології та імунології. Саме він розробив метод консервування (пастеризацію) і заходи профілактичної вакцинації проти холери, сибірки, сказу.
  • У 1901 році народилася Марлен Дитріх - німецька кіноакторка та співачка.
  • У 1934 році народилася Лариса Латиніна - українка, 9-разова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, володарка найбільшого числа олімпійських нагород за всю історію Олімпійських ігор.
  • 1948 року на світ з’явився Жерар Депардьє - французький актор театру та кіно.

Жерар Депардьє
Жерар Депардьє

Традиції в цей день

За народними уявленнями, кінець грудня – це час темряви, коли нечисті сили гуляють по землі. Щоб не впустити їх до своїх осель, люди наводили лад та чистоту у своїх домівках. Щоб відлякати духів, мили все в домі і самі вмивалися холодною водою.

Заговорювання води

Воду для вмивання заговорювали – звечора набирали джерельної води, залишалися наодинці та нікому не казали про обряд. Цей заговір має допомогти від пристріту. Для цього треба взяти сірник і церковну свічку. Сірник запалюють і чекають, коли він догорить до кінця, і тоді кидають в ємність із водою.

Що треба казати?

«Як сірник цей до кінця прогорів, так нехай й недоброзичливці горять, які мені псування-пристріт послати хочуть». Тоді запалюють свічку та тричі капають воском у воду.

Народні прикмети в цей день

  • Якщо погода перемінна – незабаром буде відлига.
  • Якщо день теплий – літо буде спекотне.
  • Яка погода на Филимона, така й у лютому.

Нагадаємо, фахівці розповіли, за яких умов з'являється самопристріт: людина знищує своє життя.

Також Знай писав, Андре Тан дав поради українцям на Новий рік: що вдягнути, щоб принести благополуччя. Які кольори відмінно поєднуються з Новим роком. Принесуть у вашу долю щастя і гроші.

Раніше Знай писав, подарунки на замовлення, легкий стіл і гості на порозі: як не витратити всі гроші на новорічні свята.