Перед новорічними святами «Факти ICTV» вирішили перевірити, чи є у вершковому маслі вершки? І чи реально на око визначити якість продукту.

Журналісти разом із Громадською спілкою захисту споживачів вирішили зробити експертизу і здали 15 зразків масла в державну лабораторію.

Влада Морозова – голова громадської організації, що захищає права споживачів. Вона спростовує твердження, що справжнє масло з холодильника має бути дуже твердим, а те, яке з домішками – м’яке.

«Ви не знаєте, коли саме це масло викладалося на полиці. На дотик визначити неможливо», - каже вона.

Скрін, відео YouTube Факти ICTV
Скрін, відео YouTube Факти ICTV

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Підозри покупця має, викликати дуже дешеве масло. Краще знайти на обгортці держстандарт, ДСТУ 4399:2005. Це головний показник натуральності продукту. Але краще все перевірити, тому в магазині придбали 19 зразків масла вершкового і здали в державну лабораторію.

Лабораторія виявила домішки в одному зразку з усіх представлених. Купувати масло радять в магазині, або робити вдома самим.

Скрін, відео YouTube Факти ICTV
Скрін, відео YouTube Факти ICTV

Єдиним інгредієнтом масла мають бути молочні вершки. Масло жирністю 69%, 73% та 82% відрізняється лише кількістю рідини. На виготовлення пачки масла йде приблизно 4 літри молока оптовою вартістю 11 грн за літр. Тобто ціна пачки, нижче за 44 грн, вже має насторожити покупця.

«Навіть якщо купити найдорожчу олію, не означає, що там немає хоча б маргарину, який чудово застигає у холоді», «У кожному маркеті має бути служба з перевірки, що їм підсовують. Але, на жаль, навіщо їм така відповідальність», - пишуть коментатори.

Нагадаємо, українці встановили рекорд за допомогою кольорових вареників - до такого ще ніхто не додумувався

Як повідомляв "Знай.ua", українських полярників з "Академіка Вернадського" засипало величезною товщею снігу: дитинчам пінгвінів теж дісталося

Знай.ua писав, різдвяний кекс, який не з'їсть навіть Вірастюк: українці спекли рекордний смаколик на 92 кг.