Послуга "Муніципальна няня" діє в Україні вже понад два роки.

Координаційний центр з надання правової допомоги пояснив, як скористатися нею.

Батьки, у яких є діти віком до трьох років, можуть офіційно взяти на роботу няню і отримувати за це грошову компенсацію кожного місяця. Вона відповідає розміру прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років і становить 1921 грн.

Дитмайданчик, фото: Сніданок з 1+1

Два прожиткових мінімуми виплачують, якщо у дитини є інвалідність або важка хвороба.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

"Муніципальна няня" надається за умови зайнятості кожного з батьків чи опікунів дитини. Це не стосується людей, які доглядають за дитиною з інвалідністю, або важкохворою дитиною, а також батьків, у яких одночасно народилося троє і більше дітей.

Хто може бути муніципальною нянею?

Стати нею може будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми. З нею необхідно укласти договір.

фото: Сніданок з 1+1

Одночасно муніципальна няня може доглядати не більше, ніж трьох дітей, за винятком догляду дітей з багатодітної сім’ї.

Після підписання договору, в якому зазначається умови, вартість та строк надання послуги, батьки дитини протягом місяця повинні подати паперову або електронну заяву про надання компенсації до підрозділу соціального захисту населення.

У цю ж установу потрібно занести інші документи: копію договору з нянею, заяву про перерахування коштів із зазначенням рахунка в банку, інші документи, що підтверджують певні обставини, наприклад, наявність у дитини інвалідності або тяжкого захворювання.

фото: Сніданок з 1+1

Після отримання усіх документів, підрозділ з питань соцзахисту повинен протягом 10 робочих днів прийняти рішення про призначення компенсації в рамках послуги "муніципальна няня".

Нагадаємо, раніше у Мінсоцполітики пояснили, які послуги можна отримати, не виходячи з дому: допомога на дитину, субсидія і не тільки.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці стали масово називати своїх малюків "гангстерами" і "мафією": "Діти дітей вихованих на "Бригаді".

Також "Знай.ua" писав, що у МОЗ назвали умови, за яких школярів відправлять на дистанційне навчання.