Укрзалізниця 16 вересня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ "Компанія АМБ" на постачання запчастин до вакуумних туалетів на 27,51 млн грн. Вартість цих запчастин виявилася значно завищеною.

Про це повідомляє портал "Наші гроші".

Деякі запчастини до туалетів закупили за завищеною ціною. Наприклад, сидіння с кришкою від німецького виробника Evac коштує 9 456 грн, а кнопка змиву – 6 790 грн. Унітазний блок, на який зверху кріпиться сидіння придбано за майже 300 тисяч грн.

Ціни, скріншот

Ціни, скріншот

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Ціни, скріншот

Варто зазначити, що Укрзалізниця суттєво підняла ціни на вказані деталі у порівнянні з минулими роками, коли курс долара був на рівні поточного. У 2017 році УЗ купувала кнопки для змиву по 5900 грн, а сидіння по 8 200 грн, тобто на 15% дешевше ніж зараз.

Ціни, скріншот

До участі в нинішніх торгах були допущені лише дві фірми – переможець "АМБ" та ТОВ "Редтехнотрейд". При цьому "Укрзалізниця" заклала у тендерну документацію вимогу щодо певних креслень, по яких мають виготовлятись запчастини. Під них підходили лише вироби "Evac", тож у торгах взяли лише дилери цієї компанії. Заявки інших фірм з такою ж продукцією відхилили.

Засновником київського ТОВ «Компанія «АМБ» є Олександра Єрмакова з Броварів. Раніше фірма отримала підряди на 68 млн грн виключно в системі «Укрзалізниці».

Слідство встановило, що в 2017 році "ЦЗВ" провів три закупівлі вакуумних туалетів для пасажирських вагонів. Після було укладено угоду з ТОВ "Науково-виробниче об’єднання "МДС" на загальну суму 61,73 млн грн., а також з ТОВ "НВП "Ріст" на суму 225,09 млн грн.

Виявилося, що власниця "НВП "Ріст" Любов Паронова неодноразово давала взятку службовим особам "Укрзалізниці" та "ЦЗВ" для перемоги в тендерах. Це дозволило фірмі отримати контракти на поставку туалетів по завищеній ціні – майже 1 мільйон гривень за комплект (два унітази для туалетів у різних кінцях вагону та пневматична система, яка встановлюється посередині вагону).

9 грудня детективи НАБУ провели обшуки у директора Департаменту закупівель "УЗ" Таїсії Олійник та Паронової, а також у Григорія Бойка, який отримав посаду члена правління "УЗ" 26 жовтня цього року також вже за нового керівника залізниці Олександра Камишіна. За попереднього керівництва він був директором з інженерно-технічного забезпечення "УЗ".

Нагадаємо, Укрзалізниця проти європейської системи контролю за вагонами попри значну економію

Раніше Знай писав, промисловці та аграрії закликали президента Зеленського відмінити списання вагонів за віком: воно загрожує національній безпеці України

Також Знай повідомляв, залізниця повинна заміщати вантажні вагони поетапно, а не влаштовуючи дефіцит і колапс на ринку – експерт