На плечі сучасних школярів зараз лягає багато домашнього завдання. Інколи діти змушені вчити його по чотири години, хоча за нормами МОЗ на один урок з домашнього завдання дитина повинна витрачати 10 хвилин.

Детальніше про цю тему розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов у студії програми "Твій день".
Сергій Горбачов зазначив, що зараз школярі дуже перевантажені, як за кількістю уроків, так і за обсягом того, що мають запам'ятати та вивчити. Він переконаний, що це проблема, які потрібно негайно вирішувати.

"Нові програми, освітні програми, які визначають чому діти мають навчатися, які були затверджені цього року... скажімо так були сподівання, що вони зменшать навантаження на дітей, але цього не сталося. Причина - предметний шовінізм. Кожен вчитель, вважає, що його предмет головний", - зазначив він.

Сергій Горбачов, скріншот
Сергій Горбачов, скріншот

Журналісти розпитали скільки діти в середньому в день витрачають на домашнє завдання. Виявилося, що це близько 3-4 годин. Батьки ж переконані, що для дітей це надто велике навантаження.

Батько школярки, скркіншот

Однак на сайті освітнього омбудсмена вказано, що діти не повинні витрачати на домашнє завдання понад півтори години на день. Тож по факту діти витрачають часу на домашню роботу набагато більше, ніж передбачено нормою.
Також за нормами не можна давати дітям великий обсяг завдань на початок чи на кінець тижня, адже в цей час розумова активність падає. Такі завдання краще давати у вівторок чи середу, адже тоді розумова активність найбільша.
Своєю чергою Сергій Горбачов додав, аби допомогти дитині краще впоратися з великим обсягом домашнього завдання, батькам потрібно цікавитися їхнім навчанням.

Сергій Горбачов, скріншот
Сергій Горбачов, скріншот

"Чим більше батьки цікавляться дитиною, запитують, підтримують дитину, тим краще дитина навчається. Де дитину взагалі не запитують, що відбувається у школі, там не дуже високе навчання. Це не виконати за дитину домашнє завдання, це поспілкуватися", - підсумував він.

Нагадаємо, більше жодних "невідомих" оцінок: в українських школах з'являться електронні щоденники та журнали

Також Знай писав, чи можна дітям у мороз займатися фізкультурою на вулиці – відповідь лікарів та учителів здивувала всіх

Раніше Знай повідомляв, на туалет не вистачило грошей? На Харківщині вчителі та учні замість уроків стоять у чергах - найважливішого у школі немає