2021 рік видався незвичайним для України

Казкові криштально-крижані дерева, якими другу добу поспіль милуються мешканці столиці, кияни мають запам'ятати надовго. Оскільки прогнози на майбутній тиждень не додасть у "передноворічну скриньку" сніжного настрою. Яким обіцяє бути грудень та до чого слід готуватися вже в найближчі дні, дізнавалися Знай.ua.

Погода, зима - фото Знай.ua
Погода, зима - фото Знай.ua

Відхилення від норми

Експерти повідомляють, що майже половина поточного кліматичного року була досить незвичною.

"Впродовж 5 місяців цього року температура виявилася нижче кліматичної норми – зокрема, у: лютому, квітні, травні, вересні і жовтні. А це – фактично півроку. Такого не було вже давно і кілька останніх десятиліть температура стабільно зростала, а середньорічний показник, як правило, був вище норми", - повідомляє Знай.ua еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Ліс, природа - фото Знай.ua
Ліс, природа - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Весінні заморозки, від яких в Україні повимерзали абрикоси та вишні, досі пам'ятають садівники, що займаються вирощуванням кісточкових дерев. Однак, такі низькі показники ідуть у розріз із цьогорічним груднем.

Якої зими чекати?

Як підкреслюють експерти, з кожним роком стає все складніше спрогнозувати погоду на тривалий період.

"Сьогодні жоден спеціаліст-метеоролог не в змозі дати прогноз на кінець грудня. Максимальний термін – це тиждень, коли прогноз буде найоптимальнішим і співпадатиме з реальними показниками. І тут варто відзначити, що до наступної середи (15 грудня) погода в Україні буде близька до сьогоднішньої", - зазначає еколог Олександр Соколенко.

Погода, Київське море - фото Знай.ua
Погода, Київське море - фото Знай.ua

Рекордна плюсова температура +15 ° цими вихідними і на початку наступного тижня буде спостерігатися в Криму.

В Центральній Україні показники підвищаться до +8-10 °, на Заході – до 0°, а жителів Сходу очікує, в середньому, +5 °. А плюсова температура, що спостерігатиметься у Києві на вихідних, на початку тижня опуститься до 0°.

Причому, і тут спостерігається цікавий момент. Якщо, зазвичай, Західний регіон в цей період – тепліший, ніж Центр, Схід та Північ, то сьогодні ситуація інша.

Ожеледиця, крижані дерева - фото Знай.ua
Ожеледиця, крижані дерева - фото Знай.ua

"Ми спостерігаємо нестандартну ситуацію: у Західних областях котрий день поспіль тримається мінусова температура, в Центрі – 0, а на Сході – плюсова температура. Це обумовили атмосферні фронти. Холодна полоса повітря, що переміщається через Білорусь і захід Росії, накриває Захід України", - пояснює експерт.

Разом з тим, відбувається "викид" теплого повітря з Північної Африки – ця хвиля сьогодні простирається через Крим, Центр і Північ країни.

Сніг чи дощ: до чого готуватися

Такі температурні показники спостерігатимуться в Україні практично весь майбутній тиждень. А що ж до опадів, то поки "природною альтернативою" снігу, переважно, буде дощ.

"До вівторка у Києві можуть випадати помірні опади – переважно, в суботу та понеділок. І, в принципі, це плюс – на тлі того, що жовтень у Києві був рекордно сухим, а у листопаді також опадів випало на третину менше за норму. Тому дощі зараз як раз потрібні", - повідомляє Знай.ua еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Скрін, відео YouTube, дощ
Скрін, відео YouTube, дощ

Як підкреслює експерт, 6 поточних місяців цього року не добрали за нормою опадів.

Що на Новий рік?

Котрий рік поспіль тисячі українців зустрічають Новий рік без білосніжної краси за вікном, а замість снігу доводиться іти на ялинку під дощем. Чи повернеться справжня зима цього року?

"Ми бачимо, що чим далі, тим погода стає більш непередбачуваною і українці ризикують зіткнутися зі значними похолоданнями. А загальний тренд підвищення температури не гарантує того, раптово не вдарять морози взимку чи серйозні похолодання влітку", - підкреслює еколог Олександр Соколенко.

Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua
Офіс президента, новорічне містечко - фото Знай.ua

Саме тому експерти стверджують, що передбачити сьогодні, якою буде погода у новорічну ніч – з 31 грудня на 1 січня – поки неможливо. Та, все ж, деякі припущення таки є.

"Грудень – найтепліший місяць зими. Тому що океан ще не встигає остигнути, а, відповідно, до України надходять більш теплі повітряні маси Західної Європи. І, за статистикою, у нас кожний другий Новий рік – при плюсовій температурі. Тож, спираючись на статистичні дані, можна передбачити, що ці новорічні свята припадуть на плюсову температуру", - повідомляє Знай.ua еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Зима, мороз - фото Знай.ua
Зима, мороз - фото Знай.ua

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.