Борщ ризикує стати делікатесом для українців, адже за рік ціни на необхідні для нього інгредієнти зросли у 2.6 рази. Аналітики переконані, що причина цього - скорочення посівних площ, а також несприятливі погодні умови.

За інформацією EastFruit, практично всі необхідні для борщу овочі у 2021 році зросли у ціні в кілька разів.

Так, у 2021 році ціна на моркву зросла у 2 рази, а білокачанна капуста та буряк – у 3 рази. Наразі єдиним товаром борщової групи, який не здорожчав, а навпаки подешевшав, залишається продовольча картопля. Зараз середні оптові ціни на українську картоплю на третину нижчі, ніж роком раніше.

Борщ, кадр з відео
Борщ, кадр з відео

Причина подорожчання

Аналітики зазначили, що головною причиною підвищення цін на овочі борщової групи є скорочення посівних площ, ускладнене несприятливими погодними умовами.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Ціна на картоплю не зросла, адже площі під її посадку фермери протягом останніх 2 років розширювали. Саме тому зараз ціни на неї виявилися нижчими, ніж минулого року.

Однак на підвищення ціни негативно вплинули й інші чинники, а саме:

  • погіршення прибутковості вирощування цих культур на тлі вибухового зростання цін на зернові та олійні культури;
  • високий рівень ризику при вирощуванні цибулі, буряків, моркви чи капусти;
  • відкриття ринку землі.

Скільки коштує зварити каструлю борщу

Фото: борщ, Скарби України
Фото: борщ, Скарби України

У жовтні 2021 року приготування борщу на порцію із чотирьох осіб коштувало близько 65 грн. Зауважимо, що йдеться про страву, приготовлену за традиційним рецептом.

Нагадаємо, "підпільна" ковбаса, алергенні торти і масло-підробка – експерти з'ясували, чим годують українців

Раніше Знай писав, з 1 січня в Україні подорожчає алкоголь: на які напої злетить ціна одразу після Нового року

Також Знай повідомляв, українці зможуть купувати дешеву гречку, цукор, муку, олію і не тільки? У Раді зареєстрували новий законопроект