Минулого тижня гривня почала помітно слабшати. Девальвація проти долара склала приблизно 0,8% - до 27,33 грн/$, як на міжбанківському, так і на готівковому ринках. Чого очікувати на поточному тижні - повідомляє традиційний валютний прогноз "Мінфіну".

Після режиму підвищеної нервозності через російську агресію і заяву Президента Зеленського, ринок трохи заспокоївся, але тренд на просідання гривні як і раніше зберігається. Як тільки курс зміцнюється-виникають покупці, що і сталося минулої п'ятниці.

На поточному тижні курс буде повністю залежати від семи наступних факторів:

1. Як довго, в яких обсягах і за якими цінниками Національний банк буде готовий продавати валюту з ЗВР, щоб погасити щоденне зростання котирувань долара на міжбанку;

2. Як довго і в яких сумах нерезиденти почнуть виходити з українських гривневих ОВДП і виводити за кордон куплену валюту;

Популярні новини зараз
Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

3. Як банки використовуватимуть нові можливості для здійснення спекулятивних угод;

4. Наскільки активно реагуватиме населення на зростання курсу в обмінниках і чи не призведе це до переходу готівкового ринку в новий формат масованої гри «на підвищення».

5. Засідання монетарного комітету і правління НБУ (яке відбудеться 8-9 грудня) і можливий перегляд облікової ставки.

6. Сезонний фактор активізації видатків держбюджету. Це сприятиме збільшенню обсягу гривні в банківській системі, при цьому значна її частина потрапляє на валютний ринок для купівлі валюти, що призводить до зростання попиту.

7. Військово-політичний і енергетичний фактор. В останні тижні почастішали розмови в можливому повномасштабному військовому вторгненні з боку РФ. При чому ця заява прозвучала на тлі проблем з енергоносіями.

Можливий вплив на курс деяких факторів варто розглянути більш детально.

На минулому аукціоні з розміщення ОВДП 30 листопада Міністерство фінансів несподівано залучило до бюджету кругленьку суму — 12,7 млрд.грн. Найбільшим попитом, як показали дослідження, стали користуватися короткі держпапери в гривні, які активно купували банки. До речі, за листопад банки збільшили вкладення в ОВДП на 9 млрд. грн-до 504 млрд. грн. У той час, як нерезиденти скоротили майже на 4 млрд. — до 91,4 млрд грн.

На аукціоні 7 грудня Мінфін планує запропонувати інвесторам виключно гривневі папери 6 випусків з різними термінами погашення.

Що стосується готівкового ринку, то в листопаді населення різко активізувало скупку валюти. Купівля її фізичними особами склала $365 млн, що більш ніж в 5,5 рази більше, ніж у жовтні — $66 млн.

У поєднанні зі зростанням показника М0 (Готівка поза банками), у жовтні 2021 року до 552,3 млрд.гривень — це серйозний сигнал для чиновників Національного банку.

Негативний розвиток подій на міжбанку і продовження активного зростання безготівкового курсу може перетворитися в один з основних драйверів з розгойдування валютних спекуляцій на різниці готівкового і безготівкового курсів.

І це дуже небезпечно в поточній ситуації. Але не варто забувати і про значні залишки на поточних гривневих рахунках громадян, які можуть оперативно конвертуватися у валюту через мобільні додатки банків. Однак таке рішення створить відчутний додатковий тиск на курс.

Багато з інвесторів чекають підвищення облікової ставки Нацбанку в грудні до 9% і поки повністю не розуміють, як на це відреагує ринок.

Швидше за все, облікова ставка буде підвищена Нацбанком в ході чергового її перегляду, запланованого на 8-9 грудня. У всякому разі, такий висновок про посилення монетарної політики НБУ можна зробити, спираючись на висновки Михайла Ребрика, начальника управління монетарної політики НБУ. І хоча офіційних даних щодо інфляції за листопад поки немає, але очікування залишаються невтішними.

Нагадаємо, що курс валют з 7 грудня неповоротно підірве репутацію гривні
Як раніше повідомляв портал Знай.юа, Національний корпус Харківської області провів навчання
Також Знай.юа повідомляв, як подорожчають продукти напередодні Нового року