Як правильно обрати святкове дерево?

До перевірки бірок якості при покупці новорічних дерев більшість українців поступово звикають – та, разом з тим, кількість "чорних лісорубів" у зимовий період суттєво не зменшується. Як попереджають в Держекоінспекції, чималі суми цього року доведеться викласти з кишені не лише нелегальним продавцям, а й покупцям, що вирішать купити сумнівне дерево. Скільки цього року сплатить порушник та коли в містах України запрацюють офіційні точки продажу сосен і ялин, дізнавалися Знай.ua.

Ялинковий базар, новорічна ялинка - фото trostles.com
Ялинковий базар, новорічна ялинка - фото trostles.com

Штраф і адмінстаття: мінімум – 1054 грн

Як повідомляють у Державній екологічній інспекції України, цьогоріч крадіжка навіть малесенького новорічного деревця з лісу обійдеться громадянам у 1054 грн. А якщо "ялинковим браконьєром" виявиться посадова особа, її очікує штраф у щонайменше 3094 грн.

Причому, "санкції" загрожують не лише на нелегальним продавцям, а й звичайним покупцям.

"Згідно зі ст. 65 КУпАП, відповідальність за незаконну порубку, пошкодження, перевезення і зберігання незаконно зрубаних дерев тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 1020 грн, а на посадових осіб – від 2550 до 5100 грн. Покупці нелегальної новорічної ялинки ризикують постати перед судом, отримавши штраф від 510 до 1700 грн з конфіскацією незаконно купленого дерева", - повідомляють в ДЕІ України.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Ялинки / скріншот з відео
Ялинки / скріншот з відео

Проте, це ще не все – інша частина "санкцій" передбачена Постановою Кабміну від 23.07.2008 № 665.

"У грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев, віком до 41 року, і помножується на розмір річної індексації такс. Виходить, що у 2021 році сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження, в залежності від діаметру дерева у корі біля шийки кореня, складе від 544 грн до 5059 грн", - зазначають у Державній екологічній інспекції.

До штрафу також додається:

-діаметр 10 см і менше – 544,82 грн

- діаметр від 10,1 до 14 см – 959,93 грн

- діаметр від 14,1 до 18 см – 2464,68 грн

- діаметр від 18,1 до 22 см – 5059,08 грн

Ялинковий базар, новорічна ялинка - фото trostles.com
Ялинковий базар, новорічна ялинка - фото trostles.com

Українці ж на такі розміри штрафів реагують по-різному.

Одні підтримують еко-операцію "Новорічна ялинка", наполягаючи на необхідності збереження лісів, інші вважають цьогорічні суми завеликими.

А дехто ж вважає "перебором" розширення прав поліцейських, які зможуть у будь-який момент зупинити і виписати штраф як продавцю, так і покупцю.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

"Хороші такі собі штрафи для тих, хто незаконно хоче зрубати і купити ялинки без "бірки". Уважніше люди, з покупкою, бо має право поліція зупинити, перевірити і якщо нема – виписати протокол/штраф", - пише працівник банку Сергій Зданевич.

Де купувати і ціни-2022: обираємо правильно

Аби не ризикувати і уберегти себе від сплати чималих штрафів, новорічний "символ" варто купувати у легальних місцях продажу.

Орієнтовна дата відкриття офіційних точок торгівлі ялинками і соснами – 15 грудня.

Про кількість та перелік адрес українці можуть дізнатися на офіційному сайті міської адміністрації власного населеного пункту.

Точна інформація має з'явитися за кілька днів до "старту" такого ринку. Скажімо, київські ялинкові базари офіційно відкриються 15 грудня – працюватимуть вони 2 тижні, до 31 грудня. Всього в столиці має відкритися близько 190 офіційних точок продажу.

Ялинка 2021, фото: Знай.ua
Ялинка 2021, фото: Знай.ua

Коштуватиме святкове дерево цьогоріч недешево. Порівняно з минулорічними цінами, суми збільшилися, в середньому, на 50-100 грн за одиницю.

За столичними розцінками, вартість складає:

Сосна (1 метр) - 150-200 грн

Сосна (1,5 – 2 м) – близько 300-400 грн

Ялинка (1 метр) - 300-400 грн

Ялинка (до 1,5 метра) – 400-500 грн.

Ялинки - фото з Фейсбук
Ялинки - фото з Фейсбук

Варто додати, що все більше українців надає перевагу штучним деревам.

"Є офіційні продавці сосен та ялинок тому завжди купую у них. Терпіти не можу всіх цих бариг...", - відзначає кияни Микола Юськов.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Але ж і тут треба бути готовим викласти з кишені чималу суму.

"Цього року собівартість "пухнастого" товару помітно злетіла – а, відповідно, зросла і вартість на прилавках. Якщо ще у 2019-2020 роках 1,5-метрову ялинку можна було без проблем придбати до 1700 грн, то сьогодні в ТЦ та супермаркетах – не менше 4 тисяч. А на ринках – взагалі, 4,5 до 6 тис грн", – ділиться з нами менеджер одного зі столичних магазинів Ліза Мартинюк.

Зараз ще можна знайти акційні пропозиції: вартість ялинки від 1,8 до 2,2 м складе від 3 до 4 тис грн, а від 1 до 1,5 м – від 600 до 2 тис грн.

Штучна ялинка - скріншот
Штучна ялинка - скріншот

Як перевірити легальність?

Обираючи головний "зелений талісман" Нового Року, обов'язково слід перевірити наявність на дереві пластмасової бирки-стяжки або самоклейної етикетки. А потім – і особисті дані по ній.

Дізнатися про походження дерева можна на кількох онлайн-ресурсах:

На офіційному сайті та у розробленому програмному забезпеченні для Android, який можна безкоштовно встановити з Google Play Market.

Перевірка етикетки та бирки - скріншот
Перевірка етикетки та бирки - скріншот

На сайті ДП "Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр" – причому, тут можна здійснити навіть "Перевірку за номером автомобіля" та переглянути загальні відомості щодо лісопродукції.

Перевірка етикетки та бирки - скріншот
Перевірка етикетки та бирки - скріншот

У випадку, якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

ялинки / фото : Наше місто
ялинки / фото : Наше місто

При виявленні точок продажу новорічних дерев без бирок або з підробленими етикетками, можна звернутися на гарячу лінію ДЕІ України (044) 521-20-38, Урядову гарячу лінію 1545 або залишити електронне звернення на офіційному сайті Державної екологічної інспекції dei.gov.ua.

Також Знай.ua писав, що Держбюджет-2022 готує "сюрпризи": мільярди на утримання VIP-кварталу, мінімалка у 6700 і урізання субсидій.