Українцям пояснили, у якому випадку їм варто скористатися правом на купівлю страхового стажу, достатнього для пенсії. Про це розповіли у виданні «Пенсійний кур`єр».

До фахівців видання звернулася жінка, яка є пенсіонеркою за віком. У неї 29 років і 10 місяців страхового стажу.

«Чи маю я право укласти договір про добровільну участь і докупити два місяці стажу до 30 років?», - цікавиться вона.

У виданні пояснили, що розраховувати на перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії, можуть пенсіонери, які після призначення пенсії продовжували працювати й сплачувати страхові внески.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У такому випадку укладений договір добровільного страхування, за яким буде здійснено сплату за два місяці після виходу на пенсію, не дасть права на перерахунок пенсії.

«Однак, якщо Ви відпрацюєте ці два місяці офіційно і за вас буде сплачено внески, обов'язково подайте заяву про перерахунок пенсії. Майте на увазі, що для цього не потрібно чекати два роки. Такий перерахунок Вам мають провести одразу, оскільки пенсіонерові, який набув повний стаж, необхідний для обчислення мінімальної пенсії (для жінок це 30 років), відповідний перерахунок пенсії мають здійснити незалежно від того, скільки часу минуло після призначення/перерахунку пенсії», - підказують авторці питання.

Проте не всі мають можливість офіційно влаштуватися на роботу в такому віці – в такому випадку доцільно проаналізувати той страховий стаж, який вже має пенсіонер, починаючи з 01.01.2004. Потрібно враховувати, як обчислювалася пенсія: можливо, є неповні місяці роботи із заробітком, меншим за мінімальний. У такому випадку до страхового стажу в календарному місяці роботи враховано дні, адже стаж обчислюється пропорційною до сплачених внесків.

Пенсіонер. Фото: Мінфін.
Пенсіонер. Фото: Мінфін.
Пенсіонер. Фото: Мінфін.

«Наприклад, страховий стаж може становити тільки 15 днів за календарний місяць роботи. Це можуть бути, зокрема, місяці працевлаштування або звільнення з роботи. У такому разі можна здійснити доплату до мінімального страхового внеску, щоб отримати не 15, а 30 днів стажу на місяць. Тоді доплата, наприклад, за чотири неповні місяці дасть два місяці до Вашого набутого страхового стажу. Для визначення суми і періоду доплати радимо звернутися до фахівців територіального управління Пенсійного фонду», - підказують пенсіонерці.

Після того, як доплату й подання відповідної звітності для перерахунку буде здійснено, потрібно подати до Пенсійного фонду відповідну заяву.

Раніше повідомляли, шахраї обдурили пенсіонерку на установці вікон, відняли останні гроші: "Розвели бабусю".

Як повідомляв Знай.uа, кому з українців не світить субсидія: доведеться викласти останню копійку за комуналку.

Знай.uа писав, пенсіонерам зробили "подарунок" до Нового року, виплати зростуть для всіх: "ціна помилки-якість життя". Жінка заявляє, що згодом справедливість в індексації пенсій все ж буде відновлена.