Українцям розповіли, чи можна укласти шлюб до 18-річчя, якщо дівчина завагітніла до повноліття.
Про це розповіли у Мін'юсті.
У Мін'юсті нагадали, що шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Згідно із Сімейним кодексом України, вступати у шлюб можуть особи, яким виповнилося 18 років.
Однак, за заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб. Зауважимо, що має буде встановлено, що це відповідає інтересам неповнолітньої особи.

Скрін, відео YouTube весілля
Скрін, відео YouTube весілля
Ілюстративне фото

Заява про надання права на шлюб особам, які не досягли вісімнадцяти років, має розглядатися судом за правилами окремого провадження. Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника. При цьому заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.
Для того, аби довести, що ранній шлюб відповідає інтересам дитини, суд має отримати відповідні докази. Такими доказами можуть стати:
- фактичне створення сім’ї;
- народження в такій сім’ї дитини;
- вагітність неповнолітньої жінки.
Варто зазначити, що у такому разі судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні.

Весілля, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube
Весілля, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

Якщо ж обидві особи, які мають намір укласти шлюб, є неповнолітніми, кожному із них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.