Передноворічні дні обіцяють бути мега-насиченими

Сьогоднішній виступ президента України Володимира Зеленського в Парламенті майже миттєво став найтоповішою темою обговорень серед українців. Втім, куди спекотнішими виявилися події, що відбувалися біля головної будівлі Верховної Ради – учасники масового мітингу представників ГО #SaveФОП повідомили одразу кілька несподіваних новин. В першій протестувальники виставили чіткі строки початку масштабної "війни" із набоями, у разі ігнорування владою їхніх вимог – 1 січня. Як вдалося з'ясувати Знай.ua, між активістами і нардепом Миколаєм Тищенком відбулися "розбірки" поза межами Урядового кварталу.

Мітинг - фото #SaveФОП
Мітинг - фото #SaveФОП

Українці ошаленіли:"Країна Зе – він десь в своєму світі"

Найприємнішими новинами Володимира Зеленського, безперечно, стали повідомлення про дозвіл подвійного громадянства, "економічні паспорти" на персональних рахунках дітлахів, збільшення середньої зарплати для медиків до 24 тис грн і запуск близько 100 нових електричок та поїздів "Інтерсіті".

Чого не скажеш про оцінку більшості інших заяв президента, які він із натхненням повідомив з трибуни Парламенту.

"Починаючи з 2013 року, ми знизили держборг до рівня нижче 50 % ВВП. Наші золотовалютні резерви зросли і сьогодні сягають 30 млрд доларів. Вперше в історії незалежної України ставка кредитів для малого та середнього бізнесу становить 10 %", - зазначив в ході офіційної промови Володимир Зеленський.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Володимир Зеленський - скріншот
Володимир Зеленський - скріншот

На реакцію суспільства чекати довго не довелося. Одразу після виступу соцмережі захлиснула хвиля коментарів – свої думки щодо заявлених главою держави "досягнень" і шалених прибутків українці висловлюють не лише на офіційних сторінках ОП, а й під постами нардепів.

Одним з прикладів став відомий український політик-"Богатир" Василь Вірастюк, який у червні 2021 року поповнив ряди народ фракції "Слуга Народу".

Василь Вірастюк - скріншот
Василь Вірастюк - скріншот

"Боже, Боже, Вася, Вася, і ви вірите в ту брехню, бо надягнули оту стидобну футболку – річ в тім, що вона йому не допоможе. Він десь в своєму світі, де все робиться, виконується, будується, скінчилась епоха бідності, країна Зе. Реалії набагато плачевніші – і для нього також", - зазначає українка Iryna Siedina.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Причому, про кардинальну різницю "казкової реальності" глави держави від справжньої ситуації в країні заявляють і представники як люди похилого віку, так і молодь.

"Послухала промову президента. Він наче в іншій країні живе... все так добре, і ВВП найвищій і грошей в країні завались... і заборгованості всі віддаєм і реформи всі успішні. Я не можу зрозуміти, де ця Україна, в який живе наш президент. Може, Ви йому скажіть, що не все є так як він каже", - пише автор одного з коментарів Людмила Зеленська.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Володимир Зеленський - скріншот
Володимир Зеленський - скріншот

Конфлікт Тищенка з активістами: "Мандат на стіл"

Ще гарячішими видалися події поза межами будівлі Верховної Ради.

"Червона картка – Парламенту і президенту. Якщо вони не схаменуться, то з 1 січня готуємо набої. Ми – мирні, але злі ФОПи, бо ми виняньчили свій бізнес. Все було проти нас: і держава, і рекет, і конкуренти, і кризи – ми попри всі негаразди здобули своє. А зараз у нас хочуть просто це все відібрати. Ви нас заганяєте в кут", - повідомили під час виступу учасники акції.

Мітинг - фото #SaveФОП
Мітинг - фото #SaveФОП

Головною вимогою активістів є затвердження Парламентом зареєстрованих у ВРУ кілька місяців тому законопроектів № 5866 або альтернативного № 5688-1 – щодо недопущення тотальної фіскалізації і спрощення ведення господарської діяльності малого бізнесу.

Мітинг - фото #SaveФОП
Мітинг - фото #SaveФОП

І ось тут як раз і спливає ім'я відомого нардепа-ресторатора Миколи Тищенка, який значиться ініціатором одного з цих проектів Закону.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Підприємці називають цей "перехват" авторства № 5866 самовільним "самозахватом". Учасники акції стурбовані подальшими наслідками, побоюючись, що це може звести всі старання нанівець і замість довгоочікуваного "так" весь цей шлях може завершитися крахом.

Тож, сотні підприємців миттєво підтримали вимогу від Миколи Тищенка відкликати свій підпис під № 5866з такою ініціативою виступив голова всеукраїнського руху #SaveФОП, учасниками якого наразі є близько 60 тисяч українців.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Судячи з кількості гучних "ляпів" за участі Тищенка – як, наприклад, із салом по 20 грн чи "заламування" колеги по залі прямо за трибуною ВРУ – цей заклик спершу сприймається як сарказм та стебна "отвєточка".

Та, як виявилося, історія має не менш цікаву передісторію.

"Подаючи на розгляд парламентарів розроблений нами законопроект, ми хотіли обрати народного депутата, який справді лобіював би його. Ми давали більш-менш поміркованим депутатам його на ознайомлення – в результаті за крок до визначення кандидатури і створення пулу депутатів-співініціаторів, Тищенко без нашого дозволу його потайки зареєстрував, застопорив і нічого не робить. Хоча ми йому навіть не давали документ", - повідомляє голова #SaveФОП та Всеукраїнської ГО "Союз захисту підприємництва" Сергій Доротич.

Днями підприємці-активісти особисто зустрічалися з нардепом.

Скріншот
Скріншот

"Ви напряму порушили Регламент ВРУ – ініціювати законопроект після надання йому реєстраційного номеру Ви не можете, а можете лише поставити свій підпис про його підтримку. Документ розробляв юрист, який вміє фахово оформляти законопроект, відповідно до норм Парламенту – Ви ж навіть Регламенту не знаєте. Вивчіть хоча б Регламент і почитайте хоч якісь Закони України", - звернувся до нардепа Сергій Доротич.

Микола Тищенко - фото з Фейсбук
Микола Тищенко - фото з Фейсбук

До того ж, з моменту реєстрації даного проекту Закону минуло вже 3 місяці, але жодних кроків у просуванні його розгляду не було зроблено.

У відповідь на питання, чи робив він за цей час хоч якісь кроки з просування процесу розгляду даної ініціативи Микола Тищенко відповів, що "Ні". А замість продуктивного діалогу чи хоча б прояснення ситуації, активісти почули на свою адресу ще й звинувачення "в корупції".

Микла Тищенко - скріншот
Микла Тищенко - скріншот

Саме так народний обранець відреагував на заяву учасників ГО про фінансові витрати, які їм теж довелося збирати, щоб оплатити цю замовлену юридичну послугу.

"Виходить так: громадянин зібрав з довірливих підприємців гроші, ввів в якусь оману – ви всі сьогодні визнали, що були якісь гроші за якийсь оформлення законопроекту. Але це незаконно. Навіщо ви кричите мені в ухо?", - звернувся до присутніх Микола Тищенко, пообіцявши взагалі відкликати законопроект.

Як підкреслив у відповідь голова ГО, це – стандартна практика для представників громадськості і в законодавстві немає жодного положення про заборону користування послугами юристів.

"Ви несете повну єресь! Кажу Вам, як людина з 3 вищими освітами", - відповів нардепу Сергій Доротич.

Микола Тищенко. Фото: Liga.net
Микола Тищенко. Фото: Liga.net
Микола Тищенко. Фото: Liga.net

Не пройшло і доби, а запис переглянуло вже понад 20 тисяч користувачів. А під відео десятки українців продовжують висловлювати своє обурення поведінкою Тищенка.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"Жесть, мало того, що він тупий, так ще й намагається перекрутити розмову так, щоб люди були винні", - пише користувач Alex Shevtsov.

А дехто, взагалі, пропонує його позбавити мандата.

Втім, сам же Микола Тищенко не надає ані відповідей, ані детальних пояснень цій ситуації.

Не змінилася і його "стриманість" в просуванні ініційованого законопроекту – виключенням не стала і акція протесту під Верховної Радою.

Сьогодні під час пленарного засідання відомий нардеп-ресторатор вдягнув футболку зі словами підтримки – та от тільки присвячені вони були не резонансній темі мітингу підприємців.

Він долучився до флеш-мобу на підтримку президента Володимира Зеленського.

Микола Тищенко - фото з Фейсбук
Микола Тищенко - фото з Фейсбук

Судячи лише з сьогоднішніх подій, ця зима принесе чимало гучних новин і важливих, а подекуди непередбачуваних, законодавчих ініціатив.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що борги за комуналку вимагають через суд: куди звертатися при отриманні такого "листа щастя" – експерти.