На сторінці в соціальній мережі Instagram дружини глави держави Володимира Зеленського, першої леді Олени Зеленської, з’явився новий допис, присвячений її ініціативі з поширення аудіогідів українською мовою у світових пам’ятках.

Вона нагадала, що ця ініціатива охопила вже три десятки об’єктів культури та релігії світового значення. Цього разу український аудіогід з’явився в меморіалі жертв етноциду в Руанді.

«Приміщення, зовні схоже на школу й оточене розкішним тропічним садом… Насправді тут – братська могила для чверті мільйона людей. Їх винищили власні співвітчизники просто за приналежність до іншого етносу. Україна пам’ятає свої трагедії геноцидів – Голодомор та Бабин Яр», - розповіла перша леді.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вона додала, що випадки геноциду у світі не припинилися. Наразі вона перебуває в африканській Руанді, де у 1994 році етнічна більшість хуту за наказом керівництва країни за три місяці практично винищила етнічну меншість – тутсі. Тоді загони смерті влаштовували криваві полювання на людей.

«Сусіди, колеги, друзі йшли одне на одного, не шкодуючи ні жінок, ні літніх людей, ані дітей. Провладні ЗМІ лише заохочували насильство, а міжнародні сили не втручалися», - додала Зеленська.

Під час геноциду 1994 року загинуло до мільйона тутсі та тих представників племені хуту, які їх підтримували. Загальна кількість жертв сягнула близько 20% населення країни. І школа в Кігалі стала останнім притулком для тих, хто намагався сховатися від оскаженілого натовпу. Тепер тут розташований один із найвідоміших музеїв Африки. Найемоційніші експозиції – перелік імен і фото загиблих дітей та дорослих, їхні особисті речі й навіть кістки.

«Відтепер серед мов аудіогідів меморіалу доступна й наша. Трагедія заговорить українською для світу і для україномовних відвідувачів. Це вже 33-й за ліком аудіогід українською, впроваджений в іноземному музеї», - зазначила Зеленська.

Нагадаємо, Олена Зеленська навчила українок розривати коло насильства: "я змогла-зможеш і ти". Перша леді України Олена Зеленська навчила українок розривати коло насильства

Як повідомляв портал "Знай.ua", Олена Зеленська заговорила про жорстокість будинку і виснажливу жіночу роботу: "Скаржитися соромно". Перша леді Олена Зеленська звернула увагу на виснажливі будні і заговорила про домашню жорстокість

Також "Знай.ua" писав, Володимир Зеленський зник з пивом, ще й дівчину з собою прихопив. Неофіційні фотографії глави держави в пабі з келихом пива були видалені їх автором.