Американські дослідники створили живого "робота" з клітин жаби, який може створювати копії самих себе, оскільки експерти сподіваються, що вони зможуть вирішити проблему пластикового забруднення і вилікувати рак.

Відповідну публікацію розмістили на порталі «Daily Star»

Живі роботи "Пакмен", зроблені з клітин жаби, можуть вирішити все, від забруднення пластиком до раку.

Так звані ксеноботи - це форми життя розміром в міліметр, що складаються з клітин, взятих з ембріонів жаби.

Клітини їх шкіри використовуються для створення структури міні-роботів, а клітини серця діють як крихітні двигуни, переміщаючи їх.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Тепер дослідники виявили, що новонароджені боти-жаби можуть створювати копії самих себе.

Ксеноботы
Ксеноботы

Один з провідних авторів, професор Джошуа Бонгард з Університету Вермонта, сказав: "Ми знайшли ксеноботів, які ходять. Ми знайшли плаваючих ксеноботов. А тепер, в цьому дослідженні, ми знайшли ксеноботів, які ... копіюють".

Команда з США використовувала AI для створення ксеноботів з ротом у формі "Пакмана". Їх можна використовувати, щоб плавати і збирати крихітні шматочки пластикового забруднення з річок і океанів.

І вони також можуть допомогти вирішити деякі з наших найсерйозніших проблем зі здоров'ям.

Пакмен
Пакмен

Професор Бонгард сказав: "Якби ми знали, як наказати колекціям клітин робити те, що ми хочемо, це буде регенеративна медицина - це рішення травматичних ушкоджень, вроджених дефектів, раку і старіння. Всі ці різні проблеми існують, тому що ми не знаємо, як передбачити і контролювати, які групи клітин будуть будуватися. Ксеноботи - це нова платформа для навчання".

Нагадаємо, що у мережі повідомили, що в Києві вже встановлюють головну ялинку.