Священик Михайло Дудко розповів, як правильно дотримуватися Різдвяного посту, і чому котлети з сої – не вихід. Про це він повідомив виданню «Азбука віри».

На думку священика, обмеження в їжі в Різдвяний піст - не більше, ніж частина тих зусиль, які потрібні від віруючих.

Різдвяний піст триває 40 днів, починається 28 листопада і закінчується 7 січня. Однак він не такий суворий, як Великий піст.

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

Але яким би не був піст, вживати страви з м'яса, птиці, яєць, молока, сиру, сиру в цей період не можна. Можна рибу, але не завжди.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Але пост адже не дієта. Без залучення до складалися століттями традиціям церковним, без молитви утримання важко, та, мабуть, і безглуздо. Адже буває, що, позбавляючи себе скоромного, людина стає дратівливим, починає ненавидіти ближнього свого – так велика над ним влада звички до їжі Земної, якщо не отримує він замість їжі духовної. Таким "постникам «один подвижник радив:» їжте все, тільки людей не їжте", - нагадав священик.

Як тримати Різдвяний піст, Retail-loyalty.org
Як тримати Різдвяний піст, Retail-loyalty.org

Він радить побільше молитися, щоб піст пройшов легше і душа витерпіла випробування плоті.

За монастирськими правилами, рибу в Різдвяний піст можна вживати тільки по суботах, неділях і у великі свята, а рослинне масло – по вівторках, четвергах, суботах і неділях.

Але для мирян, особливо зайнятих на важких роботах, є більш м'які правила. Наприклад, вино вважається більш пісним продуктом, ніж рослинна олія, але Дудко рекомендує краще вжити останнє, ніж алкогольний напій. Рибу, за його словами, можна їсти в будь-який день, крім середи і п'ятниці. Урізноманітнити пісне меню допоможуть овочі, фрукти, гриби, каші.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube
Різдвяний пост, скріншот: YouTube

"Нині, правда, деякі намагаються тугу за скоромним заглушити продуктами з сої: котлетами, фаршами, фрикадельками зі смаком м'яса або птиці. Але в цьому явно видно лукавство: плоть просить м'ясного смаку – ми їй потураємо. Зваріть квасолю або сочевицю – нітрохи не гірше», - додає священнослужитель.

Нагадаємо, що священик пояснив, чи можна хрестити дітей з іменами, яких немає у святцях УПЦ

Раніше повідомлялося про День Святої Людмили та ікони Пресвятої Богородиці: важка доля мучениці і заборони на сьогодні

Знай.ІА писав,священик пояснив, скільки разів можна вінчатися в церкві