Кожного року у четверту суботу листопада вшановують пам'ять мільйонів жертв Голодомору. Цьогоріч – це 27 листопада.
Наймасштабнішим з них був голодомор 1932-1933 років. Він спричинив загибель мільйонів українців, тому був визнаний геноцидом на законодавчому рівні й в судовому порядку, передає.

День пам'яті жертв Голодомору, фото: Unian
День пам'яті жертв Голодомору, фото: Unian

Голодомор – акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані.

Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців умови, розраховані на їхнє фізичне знищення.

Голодомор, фото - Glavred
Голодомор, фото - Glavred

Професор і доктор історичних наук Юрій Шаповал розповідає, Україна була одним з найбільших постачальників зерна. Саме тому, у Кремлі вважали, що тут є великі запаси зерна, які ховаються від держави колгоспами і селянами-одноосібниками. Коли у 1931 році Україна здала менше хліба, ніж у 1930 році, спеціальною постановою ЦК ВКП (б) січень 1932 року був оголошений бойовим ударним місяцем закінчення хлібозаготівель. Саме за рахунок України сталінське керівництво сподівалося створити великі запаси зерна.Через це вже в 1931 році померло близько 150 000 чоловік.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Згодом Москва стала безжальна у вимогах виконання планів хлібозаготівель, карала селян забороною покупки продуктів харчування, пересування в інші регіони СРСР, припиненням поставки елементарних побутових товарів.

Кількість жертв Великого Голоду

Українські та закордонні дослідники Голодомору мають різні оцінки людських жертв того часу. Це від 3 до 7 мільйонів осіб. Інститут демографії вважає, що жертв Голодомору було 3,9 мільйона людей. Саме цю цифру вважають найбільш науково доведеною.

День пам'яті жертв Голодомору
День пам'яті жертв Голодомору