Третій президент України Віктор Андрійович Ющенко нагадав українцям про 313-річчя Батуринської трагедії.

Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі фейсбук.
13 листопада - 313-річчя Батуринської трагедії. Саме тоді російський військовий корпус під керівництвом князя Меншикова увірвався до гетьманської столиці Батурина та жорстоко розправився із його захисниками. Всі мешканці міста були жорстоко вбиті, незалежно від статі та віку.

Фото зі сторінки Віктора Ющенка
Фото зі сторінки Віктора Ющенка

За різними оцінками істориків у Батуринській трагедії загинуло від 13 до 15 тисяч осіб. Також цю подію називають "Різанина в Батурині".

"Тогочасні газети так описували події у Батурині — "Страшна різанина", "Вся Україна в крові". Такими назвами виходили провідні газети Франції. Вони писали, що "страшний цар жадібний до крові в Україні… Всі мешканці Батурина, незважаючи на вік і стать, вирізані, як наказують нелюдські звичаї московитів"; "Вся Україна купається в крові. Меншиков показує жахи московського варварства", - нагадав Віктор Ющенко.

Фото зі сторінки Віктора Ющенка
Фото зі сторінки Віктора Ющенка

Третій президент зазначив, що особисто для нього Батуринська трагедія співзвучна з Голодомором 30-х років. Також Віктор Ющенко закликав українців вивчати свою історію аби брати з неї уроки.

"Для нації є вибір: пам’ятати історичні трагедії та усвідомлювати їх уроки, або знову їх переживати. Відродження пам’яті Батурина — наш громадянський обов’язок", - підсумував він.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Нагадаємо, Віктор Ющенко розкритикував українців у 30-ту річницю Незалежності: "Головна наша біда...". Ющенко назвав українців "квазінацією"

Раніше Знай писав, Віктор Ющенко показав Зеленському і всій Україні, де відгуляв весілля батько: "Найтаємничіший замок"

Також Знай повідомляв, Віктор Ющенко показав сімейні кадри з дружиною і розповів, за що покохав її: чудова леді і найкраща мама