Ситуацію прокоментував міністр Віктор Ляшко

У профільному Комітеті Парламенту повідомили про чисельні скарги від працівників українських шкіл на "проколи" у нещодавно затвердженій постанові Кабміну. А стосуються вони запровадженого обов'язкового медичного огляду. Вчителі не лише вимушені вистоювати шалені черги у поліклініках, а й платити за це з власної кишені. Новина дійшла і до міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, який розставив усі крапки над "і". Про затверджений формат проведення оглядів та хто за це має платити, дізнавалися Знай.ua.

Вчителі, фото - Instagram
Вчителі, фото - Instagram

В поліклініках – окремі години і дні

Ідею з організації окремих годин в поліклініках для працівників освітньої сфери ініціювали в Комітеті Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

"Вересневою постановою Кабміну були повернуті обов'язкові профілактичні медогляди та, оскільки це відбулося в період частих "червоних зон", для багатьох вчителів актуальності набуло саме зараз – коли школи запрацювали. Я звернулася до профільного міністра із проханням організувати для цього окремі "черги" в поліклініках для освітян, аби не наражати їх на зараження COVID", - зазначає секретар Комітету Наталія Піпа.

Школа, Денис Шмигаль - фото Кабмін
Школа, Денис Шмигаль - фото Кабмін

Популярні новини зараз
Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Як підкреслює нардеп, кожна школа прив'язана до окремої поліклініки – тому для кожної з них мають бути виділені окремі години та дні.

З необхідністю "погодинної" організації робочого графіку медзакладів погодився і міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, особисто надавши відповідь з цього приводу.

"Щодо організації процесів медичних оглядів: кожен керівник закладу охорони здоров'я, який проводить ці медогляди, чітко повинен планувати і робити окремі дні, окремі години для їх проходження", - повідомив Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко, фото: РБК-Україна
Віктор Ляшко, фото: РБК-Україна

Не з власної "кишені": хто оплачує?

Не менш важливим для вчителів, які сьогодні мають мізерні зарплати та затримки із виплатами, є питання із оплатою цих медоглядів – а один такий похід обходиться у 200-300 грн.

"Огляд має відбуватися за рахунок роботодавця. Платити за це мають не конкретно школи, а Управління освіти з бюджетів громад. Але профспілки та велика кількість освітян говорять, що роблять це за власний рахунок", - повідомляє секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Вакцинація - фото Кабмін
Вакцинація - фото Кабмін

Підтвердили інформацію і у МОЗ, наголосивши на проведенні "слідчих" дій у тих регіонах, де з вчителів вимагали оплату.

"Законодавство України чітко передбачає, що медогляди певних контингентів проводять за рахунок роботодавця – це чітко прописано в Законі "Про охорону праці". Ніхто не повинен вимагати з освітянина заплатити за проходження медичного огляду. Тому ми спільно з Міносвіти відпрацюємо цей матеріал", - наголошує міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко - фото ВРУ
Віктор Ляшко - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що готують українцям у Верховній Раді: Квитки за "сумки" у міському транспорті і виплати 40 тисяч за образи на роботі.