В Україні фіксують рекордне підвищення ціни на соняшникову олію. Від початку року вартість на цей продукт зросла майже на 80%. Причини значного подорожчання олії з’ясовували журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

За 2021 рік ціни виросли майже на всі продукти харчування, але рекордсменом стала соняшникова олія. Зазначають, що не було жодного місяця, коли б ціна на олію була стабільною. Нині вартість на неї наближається майже до 100 гривень за один літр. Експерти не прогнозують зворотної динаміки ціни і не озвучують вартість соняшникової олії на наступний рік, адже її вартість для населення напряму залежить від цін на енергоносії та сировину.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

70% від ціни пляшки олії становить сировина — насіння соняшника. Незважаючи на рекордні цьогорічні врожаї, собівартість на соняшник також значно зросла.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

«Півтора роки тому соняшник коштував 12 тисяч гривень за тонну, зараз 19 тисяч. За цей самий період зросла ціна і на азотні добрива. Вони подорожчали втричі», — коментує Володимир Лапа, президент українського клубу аграрного бізнесу.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Варто зазначити, що Україна є найбільшим світовим експортером соняшникової олії. Щорічно виробляють понад 6 мільйонів тонн, близько 400 тис. з них споживають всередині країни, тому і ціни на неї диктує не внутрішній, а міжнародний ринок.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Нагадаємо, отримують по 90 тисяч гривень на місяць і не платять до ПФУ: українці вимагають скасувати "податкові канікули" для багатих

Як повідомляв "Знай.ua", як накрити стіл на Новий Рік 2022 до 1000 гривень: не тільки олів'є, мандарини і шампанське

Знай.ua писав, в додатку "Дія" знайшли слабкі місця, кібкрексперт оцінив небезпеку для українців