Ринок землі запустився близько п’яти місяців тому. За цей час реалізовано більше 55 тисяч гектарів ріллі. Під дозвіл на продаж в нашій країні потрапляє понад 41 мільйон гектарів. Чому ажіотажу купівлі-продажу не спостерігається і якою буде ціна землі за гектар, дізнавалися журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, що з 1 липня в Україні запрацював ринок землі. Одна з ключових реформ українського уряду — скасування заборони продажу землі сільськогосподарського призначення. На вільний ринок потрапили ті ділянки, які перебувають у приватній власності, а землю, що належать державі, купувати та продавати поки що не можна.

Фото: "Спецкор"
Фото: "Спецкор"

Ціни, згідно нормативній грошовій оцінці на паї, після скасування мораторію відразу зросли, і тепер вони коливаються від 30 до 50 тис. грн. за 1 га. Регіональне розташування і якість угідь впливає на вартість землі. Найвищі ціни фіксують у Київській та Львівській областях, а найбільше операцій з купівлі-продажу зареєстровано на сході та в центральних регіонах країни.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Фото: "Спецкор"
Фото: "Спецкор"

Наразі попит значно перевищує пропозицію. Бажаючих купити землю більше, аніж тих, хто її продає. Це пов’язано з тим, що значна частина власників чекає 2024 року, коли купівля ділянок стане доступною юридичним особам, що вплине на підвищення вартості.

Фото: "Спецкор"
Фото: "Спецкор"

«Зараз фактично здійснюються купівлі земельних ділянок на «дружніх» фізичних осіб. У будь-якому випадку — це додаткові трансакційні витрати і певні ризики. Коли ж юридичні особи з’являться на ринку як самостійні гравці, можна очікувати здороження від 10 до 20% за 1 га», — коментує Андрій Мартин, фахівець з питань земельної політики.

На сьогодні є велика кількість неприватизованих паїв. Ті, хто не оформить їх до 2025 року, можуть автоматично втратити своє право на землю.

Знай.ua нагадує: В Україні держава не захищає право власності на землю, - Юрій Гаврилечко

Як раніше повідомляв Знай.ua: 44 тисячі за гектар: українська земля подорожчала вдвічі, і це не межа

Також Знай.ua писав: Закон про землю: як провести грошову оцінку та оформити ділянку, інструкція Мін'юсту