В Україні рівно 8 років тому 21 листопада 2013 року почалися події, які потім назвали Революцією Гідності. Тоді осіннім вечором сотні людей вийшли на Майдан з надією припинити свавілля колишньої влади і виступити проти "диктаторських" законів Януковича.

Причиною стало рішення уряду Миколи Азарова призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, а після силового розгону протестувальників акція переросла в Революцію Гідності.

Нагадуємо нашим читачам головні події тієї холодної осені.

Євромайдан, скріншот: YouTube
Євромайдан, скріншот: YouTube

Проросійськи налаштована влада всіляко витісняла курс на євроінтеграцію, такий очікуваний українцями. Альтернатива Євросоюзу (Митний Союз), нібито більш дешева і вигідна, але це – прямий вплив РФ.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Євромайдан, протестні акції - фото Андрія Єловікова
Євромайдан, протестні акції - фото Андрія Єловікова

Українці здаватися не збиралися: кількість протестувальників зросла до кількох сотень тисяч, відбулися перші серйозні сутички. За кілька днів у Києві зібрали Народне Віче (100 тисяч осіб), у Львові близько 20 тисяч, потім вийшли на окремі "Майдани" в Одесі, Черкасах, Харкові та Донецьку.

А ось 26 листопада до протестів приєдналися студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянської академії. Пізніше пройшли попереджувальний і загальний студентські страйки.

Євромайдан, LexInform
Євромайдан, LexInform

До негативних наслідків Майдану експерти також відносять втрату Україною територіальної цілісності в результаті збройної агресії Росії. Хоча, цей конфлікт з Росією став об'єднуючим фактором для українського суспільства.

Раніше повідомляли, майданівець, якого побив "Беркут" до стану інвалідності, не просить допомоги, але пропонує.

Як повідомляв Знай.uа, батько загиблого на Майдані тернополянина розповів про свого сина: "Хотіли в Європу".

Знай.uа писав, українці втекли з охопленої війною Луганщини і знайшли будинок у Франківську: "Місто щирих людей".