Ваш рахунок можуть заблокувати, якщо ви не сплатили борг за комуналку чи штраф за порушення правил дорожнього руху.

Цього року приватним та державним виконавцям спростили процедуру арешту грошей. Зараз 18 фінансових установ працюють у такому режимі з виконавцями, передають "Факти".
Українець Микола і не здогадувався про те, що порушив ПДР. Зізнається, що сповіщення про це не отримував, а дізнався, коли його рахунки були вже заблоковані.

Киянину Миколі заблокували рахунки, скріншот
Киянину Миколі заблокували рахунки, скріншот

"Дві картки мої заблоковані. Чому заблоковані? Виявилося, що я винен штраф за порушення ПДР. Де і чого - не знаю", - розповів киянин Микола.

Подібні історії після спрощення процедури арешту грошей почали з'являтися все частіше. Тепер заблокувати рахунок можуть за несплачену комуналку, борги по аліментах, кредит чи штраф за порушення ПДР. У випадку з порушеннями ПДР навіть не потрібне рішення суду, достатньо постанови поліції.
За новою системою з державними та приватними виконавцями вже співпрацює 18 банків, однак вона досі не досконала. Іноді буває, що людина хоче сплатити борг, але не може, адже все заморожено. Чому арештовують не певну суму, а весь рахунок розповів Олег Серга, прессекретар ПриватБанку.

Олег Серга, прессекретар ПриватБанку, скріншот
Олег Серга, прессекретар ПриватБанку, скріншот

"Це залежить від того, яке доручення дає виконавець. Банк не може сам робити те, що він вважає потрібним. Банк чітко виконує доручення, яке він отримав", - зазначив Олег Серга.

Популярні новини зараз
На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей
Показати ще
Андрій Гайченко, заступник міністра юстиції розповів, що всіх виконавців, які заморожують весь рахунок, а не певну суму каратимуть. Тому у Мін'юсті радять людям писати скарги.

Андрій Гайченко, заступник міністра юстиції, скріншот
Андрій Гайченко, заступник міністра юстиції, скріншот

Перевірити наявність боргів можна всього за кілька хвилин у додатку "Дія". Також це можна зробити у єдиному реєстрі боржників чи на портал онлайн будинок юстиції.