Стало відомо про те, що в Латвії виявили потонулий літак, в якій загинув український льотчик. Подробиці інциденту.

Про це повідомив портал АрміяIнформ. Сталося це в невеликому місті в Латвії - Резекне. Дайвери місцевого клубу під назвою NAUTILUS знайшли радянський літак, який був збитий ще за часів Другої світової війни, і потонув в озері.

Дослідниками було пізніше встановлено, що командиром даного екіпажу був українець, Петро Дмитрук.

Пошуки літака, фото: Арміяінформ
Пошуки літака, фото: Арміяінформ

Журналісти зв'язалися з керуючим дай-клубу для того, щоб дізнатися подробиці інциденту.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Ця історія особисто для мене почалася 35 років тому, – розповідає досвідчений аквалангіст. - Власне, і підводним плаванням колись я почав займатися саме цим літаком...".

Пошуки літака, фото: Арміяінформ
Пошуки літака, фото: Арміяінформ

Всього в 7 років він почув від старого рибалки про те, що в перші дні війни в озеро звалився літак, і тоді семирічний хлопчик відразу ж подумав про те, що його обов'язково потрібно знайти.

Пошуки літака, фото: Арміяінформ
Пошуки літака, фото: Арміяінформ

Через роки він не відпустив свою мрію, і все ж почав займатися цим питанням. Від місцевих жителів дізнався, що в різні роки тут було багато фахівців, але літак так і не був знайдений.

І ось, в серпні минулого року він разом з сином підняв два шматки обшивки літака.

Пошуки літака, фото: Арміяінформ
Пошуки літака, фото: Арміяінформ

"У перші ж дні війни німецька авіація знищила 66 радянських аеродромів і близько 1200 літаків, продовжує дослідник. - Виходячи з цього, за наказом Ставки радянські далекі бомбардувальники наносили удари противнику, що стрімко просувався, з висоти 400-500 метрів, без супроводу винищувачів, адже діючими залишалися тільки ті аеропорти, які були далеко від лінії фронту. У цьому конкретному випадку літак ДБ - 3Ф злітав з аеродрому Кречовіце, що під Новгородом – майже в 500 км від Даугавпілса! По суті, вони йшли на неминучу смерть. А це були пацани по 20 років, тільки що закінчили льотні училища. Петру Кононовичу Дмитруку було на той момент 23 роки. А противник-переважно досвідчені Аси Люфтваффе! І взагалі, якщо порівнювати ДБ-3Ф з "месером" — розмах крила 21,4 метра і вага з повним боєкомплектом 10 тонн проти 2 тонн маневреного німецького винищувача...".

Пошуки літака, фото: Арміяінформ
Пошуки літака, фото: Арміяінформ

Нагадаємо, що вертоліт з українцями впав в озеро в Польщі, є постраждалі

Як повідомляв портал Знай.uа, приватний вертоліт впав біля траси, є загиблі: рятувальники пробираються крізь туман.

Також портал Знай.uа писав, що величезна фура вилетіла прямо в річку з моста, мостові конструкції огорожі не вистояли під вантажем авто.