Через погіршення епідобстановки з коронавірусом в Україні Європейський Союз виключив Україну із "зеленого списку" країн.

А оскільки рішення носить рекомендаційний характер, багато країн-учасниць все ж готові пропустити українців при виконанні певних вимог. То ж для вакцинованих громадян України в’їзд відкритий до більшості країн Євросоюзу.

За даними Міністерства закордонних справ України станом на 12 листопада, українці наразі можуть в’їхати до наступних країн:

Аеропорт, кадр з відео
Аеропорт, кадр з відео

1. Австрія. Без відбуття карантину потрібні: сертифікат про повну вакцинацію проти COVID-19, підтвердження про одужання англійською або німецькою мовою.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини
Показати ще

В’їзд із реєстрацією та 10-денним карантином: негативний результат тесту, обов’язковий 10-денний карантин після в’їзду, реєстрація поїздки в системі Pre-Travel-Clearance не раніше 72 годин до в’їзду.

2. Бельгія. Сертифікат про повний курс вакцинації від COVID-19 або негативний ПЛР-тест і сертифікат про важливість поїздки.

3. Угорщина. Негативний тест на COVID-19, отриманий не пізніше 72 годин до в’їзду, або український чи угорський сертифікат про повний курс вакцинації.

4. Німеччина. В’їзд можливий виключно за необхідності або сертифіката повної вакцинації від Covid-19.

5. Греція. Необхідно заповнити спеціальну форму PLF, а також надати один із документів: сертифікат про щеплення, негативний ПЛР-тест (зроблений за 72 години), негативний тест на антиген (зроблений за 48 годин), довідку про перенесену коронавірусну хворобу, видану через 30 днів після дати першого позитивного тесту. Пройти експрес-тестування на Covid-19 після прибуття.

Режим в'їзду для громадян України, tripadvisor.mfa.gov.ua
Режим в'їзду для громадян України, tripadvisor.mfa.gov.ua

6. Данія. Для в’їзду потрібен Covid-сертифікат або зробити тест на Covid-19 протягом 24 годин після прибуття / самоізолюватись на 10 днів.

7. Ірландія. Сертифікат вакцинації або документ про одужання від ковіду. В іншому разі - негативний тест ПЛР, зроблений лише за 72 години до перетину кордону.

8. Іспанія. Необхідно заздалегідь заповнити формуляр санітарного контролю на порталі МОЗ Іспанії та отримати згенерований QR код, який знадобиться при перетині кордону.

9. Італія. Без необхідності проходження 5-денної самоізоляції передбачає наявність наступних документів: заповнена до прибуття онлайн форма санітарного контролю Passenger Locator Form; довідка про негативний результат тесту на Covid-19; "зелений" сертифікат (Green Pass) європейського зразка.

За їх відсутності - негативний тест, самоізолюватися протягом п’яти днів, після чого пройти повторний тест для підтвердження негативного результату.

10. Кіпр. Пройти реєстрацію на платформі CyprusFlightPass за 48 годин до вильоту. Сертифікат про повну вакцинацію або негативний результат тесту ПЛР, зроблений за 72 години до вильоту.

Скрін, відео YouTube аеропорт
Скрін, відео YouTube аеропорт

11. Латвія. Перед прибуттям необхідно заповнити анкету на сайті covidpass.lv, пред'явити COVID-сертифікат про повну вакцинацію. Або негативний тест, повторний тест після приїзду протягом 24 годин, самоізоляція протягом 10 днів.

12. Литва. Сертифікат про повну вакцинацію, або негативний результат ПЛР-тесту, зроблений не раніше ніж за 72 години до в’їзду, або тест на антиген і 10-денна самоізоляція. А також підійде сертифікат про одужання від COVID-19 за останні 180 днів. Заповнити онлайн-форму на сайті keleiviams.nvsc.lt і отримати QR-код.

13. Люксембург. Слід надати один із документів: сертифікат про повний курс вакцинації; сертифікат про одужання; негативний тест.

14. Нідерланди. В’їзд можливий за дотриманням двох умов: повний курс вакцинації, негативний результат тесту на ковід (вимога діє з 13 листопада).

15. Польща. Термін 10-денного карантину буде скорочено у разі негативного результату тесту на SARS-Cov-2 на сьомий день перебування у Польщі.

Без самоізоляції за наявності проходження повного курсу вакцинації / довідку про одужання. Перед вильотом слід заповнити карту розташування мандрівника (eKLP).

Перетин кордону, кадр з відео
Перетин кордону, кадр з відео

16. Португалія. Сертифікат про повну вакцинацію або сертифікат про одужання. Невакцинованим - довідка з негативним результатом тестування на COVID-19 (ПЛР або тест на антиген, зроблені протягом не більше ніж за 72 та 48 годин до в’їзду відповідно).

17. Румунія. Діє карантинний режим протягом 14 днів, який скасовується при пред'явленні сертифіката про повний курс вакцинації.

18. Словаччина. Сертифікат про вакцинацію абосамоізоляція терміном 10 днів (можна припинити на пʼятий день, якщо результат тесту негативний).

19. Словенія. Негативний ПЛР-тест (зроблений не раніше ніж за 72 години до перетину кордону) та експрес-тест (48 годин) / Довідка про одужання, яке відбулося не більше як за пів року до поїздки / Сертифікат про повний курс вакцинації.

20. Фінляндія. В’їзд дозволено особам із підтвердженням повного курсу вакцинації проти COVID-19. Перетин кордону на підставі негативного ПЛР-тесту або довідки про одужання дозволено виключно за наявності поважної підстави для поїздки.

Скрін, відео YouTube аеропорт
Скрін, відео YouTube аеропорт

21. Франція. Без обмежень можна в’їхати за наявності сертифіката про повний курс вакцинації. Або при підтвердженні невідкладної необхідності в’їзду, негативного тесту (ПЛР чи антиген). Після прибуття слід пройти тест в аеропорту та дотримуватись 7-денної самоізоляції.

22. Хорватія. Слід надати один із документів: негативний ПЛР-тест, повну вакцинацію проти коронавірусу, одужання від COVID-19 та отримання однієї дози вакцини протягом восьми місяців від зараження. Інакше – 10-денний карантин.

23. Чехія. Сертифікат про повний курс вакцинації та заповнений в’їзний формуляр. В інших випадках потрібно пред'явити негативний ПЛР-тест, зробити повторний тест на 5-7 день після прибуття, носити респіратор без дихального клапана зразка FFP2 чи KN95.

24. Швеція. Цифровий COVID-сертифікат або наявність негативного результату ПЛР-тесту, тесту на антиген, LAMP, TMA на COVID-19, зроблені за 72 години до прибуття.

25. Естонія. Пропускають осіб, які пройшли повний курс вакцинації. В іншому разі за 72 години до в’їзду зробити ПЛР-тест або за 48 годин – експрес-тест на антитіла – та подати довідку про негативний результат + 10-денна самоізоляція.

Скрін, відео YouTube кордон
Скрін, відео YouTube кордон

Нагадаємо, Олена Зеленська заявила, що поверне дітей у шкільні їдальні: "Кондитерка, сосиски й інші субпродукти". Перша леді Олена Зеленська заявила, що потрібно повертати дітей у шкільні їдальні. Адже завдяки правильному сніданку та обіду, учні краще вчитимуться

Як повідомляв портал "Знай.ua", Віталій Кличко молиться "за здоров'я" моста Патона. Мер Києва Віталій Кличко прозвітував про ситуацію з ремонтом аварійного моста Патона у Києві

Також "Знай.ua" писав, нардепам робитимуть безкоштовні ПЛР-тести на Covid-19 при вході у Раду, а з українців здеруть мінімум 650 грн. Народні депутати зможуть безплатно робити ПЛР-тести на COVID-19 у Верховній Раді України