Генетик Олександр Коляда став героєм нового випуску програми "Ходять чутки" на YouTube Раміни Есхакзай. В інтерв'ю з вченим, який входить в топ 100 людей світу, що вивчають старіння, він поділився секретами здоров'я і довголіття, а також про те, як продовжити молодість і не старіти якомога довше.

Що таке старіння і як його зупинити?

"Тут є кілька варіантів відповіді. Деякі вважають, що старіння починається з моменту зачаття, і частково це правильно. Зростання і старіння дуже схожі. Інші вважають, що з моменту, коли перестаєш рости – в 25-30 років», - говорить генетик.

Довгожителі-рекордсмени, скріншот: Youtube
Довгожителі-рекордсмени, скріншот: Youtube

Він зазначив, що на острові Ікарі живуть довгожителі, у яких були взяті зразки ДНК-щоб зрозуміти, в чому їх секрет.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Є теорія блакитних зон - що на планеті є широта, де живе дуже багато довгожителів. У Каліфорнії, Коста-Ріці, Сардинії, Японії, Греції. Правда чи ні, до кінця не зрозуміло. Є один журналіст.... Він просуває ідею, що секрет "блакитних зон" - в образі життя. Він дуже боявся, що ми візьмемо зразки ДНК, і його теорія накриється. Можливо, справа в мікробіомі, а не в фруктах і ягодах», - додав Олександр.

Чи існує ген, що відповідає за довгожительство в українців?

«Гени українців нічим не примітні в порівнянні з іншими генами, ми в аспекті довголіття нічим не відрізняємося від інших етносів. Там "вистрілюють" одні і ті ж гени – за ліпідний обмін, то, як ми засвоюємо жирну їжу. Ми досі не знаємо, чому це важливо для довголіття. Ще гени, що відповідають за імунітет і гени, що захищають від раку і Альцгеймера. Один ген довголіття знайти неможливо", - упевнений він.

Довгожителі-рекордсмени, скріншот: Youtube
Довгожителі-рекордсмени, скріншот: Youtube

Раміна також запитала, чи правда, що не можна омолодити організм, можна тільки зупинити старіння?

"Так, думаю, не можна. Коли ми купуємо омолоджуючий крем, це маркетинг. Старіння-це незворотний процес. Природі ніколи не потрібно було запускати його навпаки. У нас слово "омолодження" взагалі заборонено. Ми можемо тільки уповільнити старіння", - засмутив її вчений.

Чому чоловіки живуть менше?

"Більше живуть всі самки. Чоловіки частіше працюють на шкідливих виробництвах, жінок першими рятують при катаклізмах. Жінки частіше лікуються, ходять до лікаря. Крім того, грають роль хромосоми – у жінок вони ХХ, тобто повноцінні», - зазначив вчений, додавши, що більш точні причини поки що не ясні.

Нагадаємо, колишня Козловського Раміна розповіла про трагедію в родині: "Вона померла..."

Як повідомляв " Знай.ua", чи можна прокинутися під час наркозу і що бачить людина"по той бік"? Анестезіолог Сергій Дубров і Раміна відповіли на Популярні питання

Знай.ua писав, колишня Козловського Раміна зізналася, хто в будинку їсть за трьох-новий наречений ні при чому: "Захотілося борщу"