Прикордонна річка Західний Буг, яка розділяє Україну і Польщу, змінює напрямок русла, руйнуючи український берег. Через це українська територія щорічно зменшується. Як зберегти гектари наших земель і хто має нести за це відповідальність, з’ясовували журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Переглянути відео можна за посиланням.

Україна щорічно втрачає на користь сусідньої Польщі близько 7 гектарів землі. Це відбувається через недостатнє фінансування зміцнення прикордонних берегів річки Західний Буг у Волинській області.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Прикордонники України повідомили про 52 проблемні ділянки, загальною протяжністю 20 кілометрів, зазначаючи, що їм щорічно доводиться переносити українські спостережні вежі та прикордонні знаки і погоджувати це документально з Польщею.

Популярні новини зараз
Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

«За останні 12 років було перенесено 16 прикордонних знаків. Це означає, що державний кордон зміщується, і Україна втрачає свою територію. Берег річки Західний Буг потребує укріплення», — повідомив Антон Вахрамєєв, заступник начальника відділу прикордонної служби.

Про проблему говорять і мешканці села Забужжя. Їх землі, розташовані вздовж берега, щорічно зменшуються. Якщо влада терміново не зверне увагу на укріплення берегів, то власниками землі вони залишаться лише на папері.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Місцева влада повідомляє лише про 3 з 52 укріплених проблемних ділянок і зазначає, що на берегоукріплення русла річки Західний Буг необхідні мільйони гривень. Враховуючи загальнодержавну проблему, ОДА направили листи Президенту України та Кабінету Міністрів щодо виділення коштів з державного бюджету.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Як повідомляв портал Знай, українські прикордонники посилили прикриття узбережжя моря: "готові діяти рішуче". Прикордонники відпрацьовують злагодженість дій.