З початку пандемії коронавірусу ринок праці в Україні функціонує в умовах карантинних обмежень. А цієї осені в деяких професіях додалася й обов’язкова вакцинація.

Бізнесу довелося пристосовуватися до роботи в умовах постійних обмежень, а звична робота українців зазнала змін, зокрема й через обов'язкову вакцинацію. Восени 2021 року вимагати щеплення у працівника стало нормою для багатьох компаній.

Перелік професій, що підлягають обов’язкові вакцинації, лише розширюється. Багатьом компаніям важко було перелаштуватися і вони зазнали чимало збитків, пише Уніан.

Карантин в Україні, кадр з відео
Карантин в Україні, кадр з відео

Старша економістка Центру економічної стратегії Олександра Коломієць зауважила, що у період жорсткого локдауну очікувано зменшилася зайнятість у наступних сферах:

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще
  • туризм,
  • забезпечення стравами та напоями,
  • виробництво транспортних засобів.

Більшість роботодавців у 2020 році вимушено скоротили свою економічну активність, але звільняти своїх працівників у перші місяці встановлення обмежувальних заходів не поспішали. Реальні звільнення почалися у другій половині року.

Голова Національної тристоронньої соціально-економічної ради Анатолій Кінах зазначив, що внаслідок пандемічних зміг бізнес мінімізує власні витрати та оптимізує штати.

Карантин в Україні, кадр з відео
Карантин в Україні, кадр з відео

"Якщо раніше компанія могла дозволити собі мати регіональні офіси чи представництва, то зараз значна частина перейшла на інформаційну, онлайн-комунікацію, режим нерегулярних відряджень тощо. Під певне скорочення потрапили такі спеціальності, як HR-менеджери, маркетологи, адміністративний персонал, різноманітні помічники, консультанти, а також працівники сфери послуг", - підкреслив Кінах. Анатолій Кінах

Водночас член Наглядової ради Української ради бізнесу Надія Бедричук розповіла, що в період карантинних обмежень найкраще почував себе бізнес, який не залежав від фізичних продажів. Мова йде про онлайн торгівлю товарами, IT сектор, дистанційні послуги.

А найгірше, за її словами почувалися ті, хто не міг повноцінно працювати онлайн - торгові центри, салони, фітнес-клуби, кінотеатри.

У цій ситуації виграв автоматизований бізнес, а бізнес із високою часткою ручної праці – постраждав сильніше, оскільки й працівники хворіли, й вимоги до вакцинації трудових колективів були суворими.

Доставка, фото з відкритих джерел
Доставка, фото з відкритих джерел

"Зміна споживчої поведінки також спровокувала збитки окремих секторів. Коли всі сидять на карантині, продаж ділових костюмів, парфумерії, туристичних путівок та абонементів у басейни йде зі скрипом. Разом з тим, злетіли продажі вітамінів та продуктів для здоров'я", - зазначила Бедричук. Надія Бедричук

Крім того, на ринку праці з'явилося багато вакансій для кур'єрів, касирів, сортувальників продуктів на складах тощо. Також збільшилася кількість вакансій для водіїв, адже люди стали частіше використовувати таксі для переміщень.

На сьогодні кількість вакансій потроху зростає, а безробіття скорочується. За даними Державної служби статистики, у другому кварталі рівень безробіття скоротився до 9,3 відсотка з 10,5 відсотка у першому. Кількість безробітного населення в Україні віком 15 років і старше склала 1,6 млн осіб.

Карантин в Україні, кадр з відео
Карантин в Україні, кадр з відео

Нагадаємо, нардепи не зможуть потрапити в Раду без сертифікатів та експрес-тестів: відчують себе у шкурі простих українців. Верховна Рада Україні прийняла постанову згідно з якою, у зв'язку з карантином, змінюються правила допуску до парламенту

Як повідомляв портал "Знай.ua", Ярослав Железняк з "Голосу" порівняв Кабмін з серіалом "Гра в кальмара": "Міністр 456 вибув". Народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк порівняв Кабінет міністрів України з популярним серіалом "Гра в кальмара"

Також "Знай.ua" писав, нардепам робитимуть безкоштовні ПЛР-тести на Covid-19 при вході у Раду, а з українців здеруть мінімум 650 грн. Народні депутати зможуть безплатно робити ПЛР-тести на COVID-19 у Верховній Раді України