Уявіть ситуацію, пенсіонерка жодного разу не брала до рук смартфона чи якогось іншого гаджета. Аж раптом вам телефонують колектори і вимагають повернути онлайн-кредит, який нібито взяла ця пенсіонерка, але ви знаєте, що такого точно не могло бути.

Що робити у такому випадку розповіли на фейсбук-сторінці "Координаційного центру з надання правової допомоги".

Аби перевірити інформацію щодо оформлення онлайн-кредиту вам необхідно мати повноваження вчиняти від імені цієї пенсіонерки певні дії. Це може бути нотаріально оформлена довіреність на представництво інтересів чи рішення суду про визнання особи недієздатною.

онлайн-кредит
онлайн-кредит

Для початку зверніться до МФО від імені пенсіонерки, щоб отримати всю інформацію щодо укладеного договору (номер та дату його укладання, суму позики та інше) та вимагати завірену копію договору. Зазначимо, що інформацію щодо кредитної заборгованості можна перевірити на вебсайті Українського бюро кредитних історій (https://www.ubki.ua).
У випадку, якщо пенсіонерка жодних кредитних договорів не укладала − повідомте від її імені про це МФО та вимагайте скасування неправомірно нарахованої заборгованості. Після цього зверніться до правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення, зокрема шахрайства, яке полягає у оформленні кредиту.
Також потрібно звернутися зі скаргою про укладення сторонньою особою договору онлайн-кредиту на ім’я пенсіонерки з використанням підроблених документів до Національного банку України – він тоді проведе перевірку та відбере пояснення від МФО.

безвідмовні онлайн кредити
Онлайн кредити безвідмовні! (фото: YouTube)

Якщо все це не дало результатів, необхідно від імені пенсіонерки підготувати та подати до суду позовну заяву про визнання недійсним кредитного договору. Після того, як буде доведено факт шахрайства чи визнано кредитний договір недійсним, зверніться в Бюро кредитних історій з вимогою вилучити запис про незаконний кредит з Вашої кредитної історії.