День української письменності та мови кожного року відзначають на початку листопада – 9 травня. Цього дня українців закликають приєднатися до всеукраїнського флешмобу, який повинен привернути увагу кожного громадянина до вивчення української мови.

Традиційно до заходу долучається молодь, школярі, студенти та їхні викладачі, але постійно диктант розширює межі, і до нього приєднуються відомі українці: актори, спортсмени тощо.

Отже, 9 листопада о 10 годині ранку по всій країні звучатиме голос творця цьогорічного диктанту, поета та прозаїка - Юрія Андруховича. Майстер письменного слова вважає, що на сьогодні існує «парадоксальний феномен». Все частіше люди пишуть та публікуються у соцмережах, а на граматику не звертають уваги зовсім, а деякі навіть вважають, що це «ледь не вчорашній день». За його думкою, такі люди не здатні формувати переконливі аргументи та генерувати яскраві ідеї.

"По-перше, на сьогодні склався доволі парадоксальний феномен. Дедалі більше людей активується в соцмережах, а це означає, що вони щось пишуть публічно. Тобто вміння писати дуже бажане для самоствердження і самореалізації нашого сучасника. Але вміння писати означає зокрема і грамотність. І от оцю потребу в тому, що слід бути грамотним, усвідомлюють далеко не всі. Ба більше — існує така поширена «відмазка», що писати граматично правильно вже не конче, це взагалі ледь не вчорашній день", - прокоментував своє бачення Ю. Андрухович порталу «Освіторія».

Юрій Андрухович, коментар
Юрій Андрухович, коментар

Також Юрій Андрухович вважає, що радіодиктант – це не просто захід, а подія, яка повинна об’єднати країну в незаперечній цінності - національної єдності, а національна мова є одним з вирішальних чинників в досягненні цієї мети.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Держкомтелерадіо закликає приєднатися до радіодиктанту національної єдності не тільки у радіо форматі, але і на всіх платформах Суспільного мовлення.

Знай.ua нагадує: Перша "зарплата" - 100 тисяч гривень: випускники львівських шкіл отримають премію від держави

Як раніше повідомляв Знай.ua:Львів'яни оцінили результати онлайн-навчання своїх дітей: "Де абонементи до божевільні?"

Також Знай.ua писав: У масках і з дезінфектором: українським школярам і батькам розповіли, як пройде ЗНО-2022