Журналісти «Фактів тижня» провели розслідування щодо зникнення накопичувань українських громадян під час існування УРСР і дізнавалися, куди зникли 90 мільярдів карбованців з філіалу Українського ощадбанку СРСР. Чи можна провернути ці капітали?

У 80-ті роки кожен сьомий громадянин СРСР був комуністом та перераховував 10% зі своєї зарплати «на партію», УРСР робила один із найбільших внесків. В держархівах збереглися документи щодо фінансових операцій з даними про те, що партія отримувала кошти навіть від продажу комуністичної літератури. А зібрані гроші йшли на потреби партії та будівництво.

"Відрахування від прибутку партійних видавництв, тобто вони також надходили до партійного бюджету, на 89 рок мали становити 72 мільйони ", - каже директор Центрального державного архів Ольга Бажан.

Ольга Бажан, скриншот youtube Факти ICTV
Ольга Бажан, скриншот youtube Факти ICTV

У радянські часи Ощадбанк вважався найнадійнішим банком у Союзі, тому навіть по телебаченню транслювали рекламу єдиного банку, у який можна було покласти гроші. Як каже Сергій Фурса, гроші, які вносилися, направлялися на покриття дефіциту бюджету держави.

"І в банку цих грошей не було, всі гроші, які вони отримували – вони направлялися на фінансування, де-факто, дефіциту бюджету Радянського Союзу, тобто, кредитували бюджет", - говорить інвестиційний банкір.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Сергій Фурса, скриншот youtube Факти ICTV
Сергій Фурса, скриншот youtube Факти ICTV

Незадовго до розпаду СРСР, під час перебудови трапився вибух інфляції – рублі знецінились, найчастіше стало чутно термін «дефіцит». Є версії, що уже в той час вклади існували тільки на папері, а насправді, мовляв, у разі запиту – повертати було нічого. Потім розпад СРСР, заборона компартії, приватизація та друкування у 1992 році купоно-карбованців, які нічого не коштували.

Врешті Україна бере на себе відповідальність виплатити борги Сбербанку, і вже з 1997 року у бюджет почали закладати суми під це, але вони були дуже мізерні на тлі держборгу. На початку нульових повернення вкладів стає маніпулятивною технологією та передвиборчою обіцянкою на виборах. В 2008 році з’являється так звана «Юліна тисяча», а згодом «Вітіна» за часів прем'єрства Азарова.

" Усі ми чудово пам'ятаємо так звану «Юліну тисячу». Під час прем'єрства Юлії Тимошенко виплачували по одній тисячі гривень, всього було витрачено близько шести мільйонів гривень на ці виплати ", - каже Олексій Кущ, економіст та фінансовий аналітик.

Олексій Кущ, скриншот youtube Факти ICTV
Олексій Кущ, скриншот youtube Факти ICTV

За весь час, коли тривала кампанія з компенсації, вкладникам було видано трохи більше 15 мільярдів гривень. Питання повернення вкладів залишається і досі, нещодавно міністр фінансів Марченко заявив, що країна якщо їй хвататиме коштів, повернеться до питання повернення вкладів.

Знай.ua нагадує: Як оформити субсидію вдома за кілька кліків: покрокова інструкція

Як раніше повідомляв Знай.ua: США заробили на радянській індустріалізації 500 мільярдів доларів у нинішніх грошах, - Руслан Бізяєв

Також Знай.ua писав: Стежать за Європою та Африкою: у Карпатах діє надсекретний військовий об'єкт часів СРСР