Українцям пояснили, як отримати пенсію тим, хто мав справу із шкідливою професією. Відповідь на це питання опублікували у виданні «Пенсійний кур’єр» № 43 (961).

За роз’ясненнями звернувся чоловік, якому у травні 2021 року виповнилося 54 роки. Наразі він працює охоронцем, але з 1998 по 2008 рік працював газозварником на будівництві, до цього навчався в ПТУ за цією ж спеціальністю, служив в армії.

Тепер він планує звернутися за призначенням пільгової пенсії.

Пенсіонери, скріншот: Youtube
Пенсіонери, скріншот: Youtube

«Чи маю я право на таку пенсію і скільки мені потрібно стажу?», - цікавиться чоловік.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Йому відповіли, що, відповідно до ст. 114 Закону 1058 пенсія за Списком № 2 призначається чоловікам після досягнення 55 років та за наявності необхідного страхового стажу на момент досягнення такого пенсійного віку.

Зокрема, у цю категорію потрапляють чоловіки, яким виповниться 55 років у період із 1 квітня 2022 року по 31 березня 2023 року. Вони повинні мати не менше 29 років страхового стажу, з яких не менше 12 років і 6 місяців - на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2.

Пенсіонер, скріншот: Youtube
Пенсіонер, скріншот: Youtube

У цьому ж випадку до пільгового стажу, крім безпосередньо 10 років роботи на шкідливому виробництві, буде зараховано також період навчання у ПТУ за спеціальністю, передбаченою Списком № 2, та період проходження військової служби (навіть, якщо вона переривала навчання).

Припускають, що в такому випадку тривалість пільгового стажу в чоловіка може перевищити необхідних 12 з половиною років. Якщо всі умови буде виконано, чоловік може звернутися по призначення пільгової пенсії у травні наступного року, коли йому виповниться 55 років.

Пенсіонер. Фото: Мінфін.
Пенсіонер. Фото: Мінфін.
Пенсіонер. Фото: Мінфін.

Важливо врахувати, що пільговий стаж після 21.08.1992 враховується за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці. Тому потрібно надати також відповідний документ.

Раніше повідомляли, 16-річний "мажор" після кривавої ДТП у Харкові може потрапити під амністію.

Як повідомляв Знай.uа, "Тато йде в запій, всі гроші у матері": що відомо про 16-річного мажора, який влаштував ДТП у Харкові.

Як повідомляв портал "Знай.ua", трудовий стаж 35 років і пенсія 3000 гривень: у Мінсоцполітики визначили, кому підвищать виплати з 2022 року. Українським пенсіонерам пообіцяли доплати до пенсій і пояснили, хто скільки отримає вже найближчим часом.