Нові авіаперевізники, розширення напрямків польотів і дешеві авіаквитки — все це прогнозували експерти після підписання з Євросоюзом угоди "про відкрите небо".

Документ підписаний, але чи стануть ціни на авіаквитки такими дешевими, як і обіцяли, передає "Мінфін".

Ця угода була підписана між представниками нашої країни і Євросоюзу в рамках саміту "Україна-ЄС" в жовтні. Його мета зрівняти в деяких правах українські та європейські авіакомпанії, зняти монополію на окремі маршрути, встановлену двосторонніми договорами. В результаті цього повинні знизитися ціни на квитки.

Аеропорт, фото: Знай.uа
Аеропорт, фото: Знай.uа

Як буде відкриватися небо

Режим відкритого авіаційного простору полягає в отриманні дозволів на польоти. Раніше для того, щоб відкрити польотні програми з того чи іншого напрямку, потрібні були домовленості між країнами на урядовому рівні, але зараз все змінилося.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Режим відкритого неба кардинально змінює схему отримання дозволів. Авіакомпанії можуть за звичайною заявкою регулятору в сфері авіації літати буквально в будь-які міста Європи і, відповідно, України, з будь-якою періодичністю і за тією ціною, яку вважатимуть потрібною.

"Відкрите небо" посилить конкуренцію між українськими та європейськими авіаперевізниками. Експерти прогнозують, що найближчим часом істотно розширять польотну програму ті авіакомпанії, які вже працюють на нашому ринку, плюс можливий вихід нових перевізників, зокрема лоукостерів.

Вже деякі авіакомпанії заявили про збільшення рейсів. Зокрема, Wizz Air у жовтні повідомила про 26 нових маршрутів з України та відкриття для перевезень чотирьох нових країн — Іспанії, Франції, Бельгії та Нідерландів. Покриваються відразу два напрямки, які до підписання Угоди про "відкрите небо" вважалися монопольними — в Париж і голландський Ейндховен.

З Києва також будуть виконуватися рейси в Брюссель, Ніццу, Барселону, Мадрид, Аліканте, Базель та ін. зі Львова заплановані польоти в Мадрид, Париж, Ейндховен, Афіни, Брюссель та ін., з Одеси — в Лондон, Афіни, з Харкова — в Салоніки і т. д.

Літак, фото з avianews
Літак, фото з avianews

Для українських авіакомпаній вигода поки, швидше теоретична. Вітчизняні перевізники зараз переживають не найкращі часи, тому вони навряд чи кинуться розширювати польотні програми.

"Відкривати небо Україні мало б сенс, якби у нас була сильна національна компанія-лоукостер, яку, до речы, збиралися створити влади. З одного боку, у нас анонсували підтримку своїх авіаперевізників і навіть збиралися розвивати виробництво пасажирських літаків, з іншого — відкривають небо, що посилить конкуренцію з європейськими компаніями. Це дві прямо протилежні концепції, і яка "гримуча суміш" з цього може вийти, — залишається тільки гадати", — говорить економіст Олексій Кущ.

Багато рейсів і дешеві квитки

Вже можна помітити, що кількість рейсів почали розширювати. І незабаром можливостей полетіти в те чи інше місто Європи буде все більше. Квитки на авіаквитки також незабаром можуть подешевшати. Але, знову-таки, знижки будуть не на всі напрямки.

Літак, фото: скріншот з відео
Літак, фото: скріншот з відео

"В першу чергу, знизяться ціни на квитки за тими напрямками, які до цього були „монопольними“ і дорогими — до Франції, Голландії, Фінляндії. У той же Париж лоукостери можуть запропонувати акційні квитки по 10-20 євро, тоді як зараз вони коштують 200 євро", — пояснив глава компанії Friendly Avia Support Олександр Ланецький.

За іншими напрямками теж можуть бути знижки, у міру посилення конкуренції між перевізниками масово стануть з'являтися квитки по 5 євро, будуть проводитися розпродажі і т. д.

Нагадавши, хустка на плечі і кросівки: український лоукостер SkyUp змінює форму через скарги персоналу. Тепер стюардеси літатимуть у більш комфортному для себе одязі

Як повідомляв портал Знай.uа ,Wizz Air запустив рейси на Кіпр. Угорський лоукостер Wizz Air повідомив, що запускає прямі рейси з культурної столиці України в Ларнаку на Кіпрі.

Також Знай.uа писав, український лоукостер SkyUp анонсував запуск нового авіарейсу між Харковом і Львовом