О 4 ранку 31 жовтня Україна знову перейде на зимовий час, і нам знову доведеться звикати до нового ритму життя.

Кожного року це відбувається згідно з рішенням Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року. Ще з 80-х років вважалося, що це допоможе зберегти електроенергію, тому у 1981 році українці почали переводити стрілки своїх годинників двічі на рік: в останню неділю жовтня та в останню неділю березня. Про те, як це могло відображатися на здоров’ї людини, тоді ніхто не замислювався.

фото: скриншот youtube
фото: скриншот youtube

На перший погляд перехід може здатися незначною зміною, але на практиці це не так. Лікарі Мюнхена та Данії проводили дослідження і дійшли висновку, що у людини у зв’язку з цим можуть виникнути проблеми зі здоров’ям. Науковці опитали 185 000 людей у період з 1995 року по 2012, і, як з’ясувалося, 11% опитаних пов’язали своє погане самопочуття саме зі зміною часу.

Розвиток депресії, втрата концентрації – все це може бути наслідками переходу на зимовий час, - кажуть лікарі, адже за рахунок того, що людині доводиться пізніше лягати та раніше вставати, скорочується тривалість глибокого сну, а це в свою чергу впливає на імунну систему і працездатність. Адаптація до змін триває 2-3 тижні, тому лікарі радять поступово на 10-15 хвилин змінювати свій режим сну.

фото: скриншот youtube
фото: скриншот youtube

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У перші тижні після переведення годинників ми можемо зіткнутися з сонливістю, безсонням, відсутністю апетиту та навіть змінами настрою. Щоб цього уникнути лікарі рекомендують збільшити прийом вітамінів, споживати продукти, які багаті на мікроелементи, їсти овочі та фрукти.

Знай.ua нагадує: Вперед чи назад? Україна переходить на зимовий час, коли і як крутити стрілками

Як раніше повідомляв Знай.ua: Українець знайшов компроміс між літнім та зимовим часом

Також Знай.ua писав: Які загрози приховує перехід на зимовий час