3 1 березня 2020 року прийнятий закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Вступити в дію він мав з 1 липня 2021 року. З набуттям чинності цього закону землевласники України отримали повноцінне право господарювати на своїй землі. Підсумки за період перших 100 днів після реформи підбив Держгеокадастр.

Офіційний сайт установи наводить статистичні дані щодо відчуження, успадкування, купівлі-продажу земель на території України, а також надає опосередковану вартість відчужених ділянок.

Середня вартість одного гектару землі сільськогосподарського призначення, наприклад, на Тернопільщині - майже 42 тисячі гривень.

Найдорожчу ціну за гектар зафіксовано у Київській області – 39,86 млн грн – за таку ціну продано ділянку в Обухівському районі. А найдешевше обійшлася покупцю земля у Чернігівській області – 315 грн за гектар.

інфографика kmu.gov.ua
інфографика kmu.gov.ua

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Законом про землю забороняється продавати землю іноземцям, на перших етапах реформи ділянку можуть купляти лише українці, фізичні особи. Максимальна площа, яку можна придбати в одні руки повинна становити не більше 100 гектарів.

Аби продати земельну ділянку, власникам потрібно, перш за все, перевірити, чи є у неї кадастровий номер, після цього – обрати нотаріуса, який перевірить покупців землі за держреєстром.

інфографика kmu.gov.ua
інфографика kmu.gov.ua

За податки від оренди землі отримують надходження в свої бюджети і територіальні громади. Фахівці відзначають, що податкові надходження після запровадження закону відчутно зросли.

Знай.ua нагадує: В Україні держава не захищає право власності на землю, - Юрій Гаврилечко

Як раніше повідомляв Знай.ua: 44 тисячі за гектар: українська земля подорожчала вдвічі, і це не межа

Також Знай.ua писав: Закон про землю: як провести грошову оцінку та оформити ділянку, інструкція Мін'юсту