21 жовтня, православні віряни традиційно відзначають день святих Пелагії, Таїсії і Трифона.

Про це повідомляє портал "Актуально".

Відомо, що Пелагея жила в Антіохії Палестинській і її робота полягала в нагляді за танцівницями. Вона постійно лінувалася та займалася блудом у вільний час. У християн було зневажливе ставлення до неї. Про те, одного разу, єпископа Нонна вразила її неймовірна краса і зовнішність, коли він побачив її на проповіді.

Тому єпископ почав молитися за неї. Одного разу до храму прийшла свята та разом з єпископом Нонном провела проповідь про суд і відплату в майбутньому. Пелагея, вражена цією проповіддю, благала, щоб її дозволили покаятися і пройти обряд хрещення. Після цього єпископ провів обряд хрещення для дівчини, після чого вона попрямувала до Єрусалиму на гору Елеон.

День святих Пелагеї та Таїсії, фото "Актуально"
День святих Пелагеї та Таїсії, фото "Актуально"

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Таїсія жила в Єгипті, але не вчилася християнства. Вона була настільки красивою, що її врода штовхала чоловіків на гріх. Її життя було суцільним гріхом і блудом. Старець Пафнутій, почувши про неї, відразу ж відправився в Єгипет і попросив зустрітися. Він славився тим, що допомагав врятуватися заблукали душам.

Під час першої ж зустрічі з Таїсією Пафнутій почав розповідати їй про Суд Божий і що її чекає ньому. Таїсія була дуже вражена його проповіддю. Вона зібрала свої багатства і спалив їх, пішла в монастир. Там вона каялася, читала молитви за свої гріхи.

Трифон жив в Архангельській губернії. Відмовившись одружитися, він втік з рідного дому і жив в місті Устюг в парафіяльного священика. Чоловік проводив весь вільний час в молитвах і пості. Згодом він оселився місті Орлеці біля церкви, страждаючи від холоду і голоду.

Трифон вирішив прийняти постриг і відвідував всі служби. Одного разу, він сильно захворів і уві сні йому з’явився святий Миколай, який подарував чоловікові зцілення. Після цього він знову відправився в подорож до річки Чусов, де заснував Успенський монастир. Згодом їм був заснований ще один монастир в Хлинов-Вятської губернії. Він віддано служив та молився за душі, які заблукали.

Що ще відзначають 21 жовтня?

Цього року 21 жовтня відзначають міжнародний день кредитних спілок. Зазвичай його святкують у третій четвер жовтня. Також цей день присвячений йододефіциту.

Ще 21 жовтня відзначають день балаканини чи День базіки. також це день очищення віртуального робочого столу на комп'ютері. У цей день це святкують міжнародний день Начос.

Хто сьогодні святкує іменини?

Віктор, Володимир, Микола, Дмитро, Василь, Павло, Петро, Таїсія, Тетяна, Пелагея, Єлизавета, Надія, Марія, Сидір, Гнат, Олексій


Хто народився в цей день?


1672 - Пилип Орлик - гетьман України у вигнанні в 1710—1742 рр.
1833 - Альфред Нобель - шведський хімік, винахідник динаміту, засновник Нобелівських премій.
1893 - Шиловська Олена Сергіївна - третя дружина письменника Михайла Булгакова (прототип Маргарити з "Майстер і Маргарита").
1945 - Микита Михалков - актор і кінорежисер.

Нагадаємо, шанування ікони Пресвятої Богородиці "Розчулення" 20 жовтня: історія святині і про що потрібно обов'язково помолитися в цей день

Як повідомляв Знай.uа, священик пояснив, чи можна хрестити дітей з іменами, яких немає у святцях УПЦ.

Знай.uа писав, хор Київських духовних шкіл УПЦ посів І місце на міжнародному фестивалі в Польщі.