Все частіше шахраї придумують нові схеми обману, і використовують для цього липові банкноти. У Національному банку України розповіли про те, як можна відрізнити підроблені купюри від справжніх.

Про це стало відомо завдяки НБУ, які надали відразу три кроки для того, щоб перевірити, справжня банкнота, або ж підроблена.

Найчастіше обман відбувається саме в великими купюрами-100, 200 і 500 гривень. За словами регулятора, в українських банкнот дуже високий рівень захисту - не менше 20 елементів на кожній купюрі.

Спочатку потрібно ретельно помацати купюру, адже, для виготовлення грошей використовують спеціальну банкнотний папір, яка відрізняється від звичайної, і вся причина в рельєфності.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Далі необхідно просвітити купюру проти світла, де чітко має бути видно портрет людини, який зображений там. У випадку Національного банку України, вони використовують для прикладу 200 гривень, і там помістили Лесю Українку.

Банкноти гривні, скріншот з відео
Банкноти гривні, скріншот з відео

На захисній плівці видно напис в "200 гривень" і герб, а позначення номіналу буде підкреслено. Все це повинно довести те, що купюра не підроблена.

Якщо змінити кут, під яким ви дивитеся на банкноту, то номінал купюри в лівому нижньому кутку поміняє колір з малиново-фіолетового на оливково-зелений.

Гривні
Гривні

У прес-службі Національного банку України зазначили, що якщо у вас є фальшиві купюри, і ви в цьому впевнені, то їх можна здати в будь-якому відділенні найближчого банку. При цьому, варто враховувати, що їх просто вилучають з обігу, а вартість не повертають.

Фальшиві гривні
Фальшиві гривні

Нагадаємо, на українку взяли кредит в "Монобанку" після крадіжки телефону, співробітники тільки поспівчували. Шахрай скористався додатком

Як повідомляв портал Знай.ua, шахраї перевипустили сім-карту українця і оформили на нього кредит: "купа людей постраждала". Чоловік залишився без грошей і отримав кредит

Також Знай.ua писав, 500 гривень, м'ясо і здача: у Харкові аферистки обдурили продавця за одну хвилину.