Відтепер вагу вантажівок вимірюватиме спеціальна система прямо під час руху. За перевищення норми водіїв будуть штрафувати. Подробиці дізнавалися журналісти програми «Спецкор» на телеканалі 2+2.

Сюжет можна переглянути за посиланням.

З 1 жовтня в Україні запрацювали півсотні комплексів вимірювання ваги вантажного транспорту. Система зважує фури, а камера фіксує довжину, ширину та швидкість руху вантажівки. Отримані дані передають в центр обробки, де інспектори усе перевіряють та накладають електронний підпис. Після чого постанову надсилають порушнику — власнику транспорту, належному користувачу або керівнику організації, що володіє транспортом.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

«Там вмонтований набір датчиків, система фіксує масу, зважує кожну вісь. Може зрозуміти, на яке колесо, на яку частину автомобіля більше зміщення вантажу», — каже Андрій Вознюк, керівник Відділу інтелектуальних транспортних систем Укравтодору.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Розмір штрафу залежатиме від перевантаження. Покарання стосуватимуться тих водіїв, чий вантаж перевищує допустиму норму, починаючи з 5%. За перевантаженість фури на 5-10% потрібно сплатити 8 500 гривень, 10-20% — 17 000 грн, 20-30% — 34 000 грн, за понад 30% — 51 000 грн. Камера також фіксуватиме об’їзд системи узбіччям. За ухиляння від зважування порушників штрафуватимуть на 51 000 грн.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

За перший день роботи система зважила тисячі вантажівок. Першу постанову зареєстрували в Запоріжжі. Водій порушив одразу дві норми: загальне перевищення маси і навантаження по осях. За це отримав максимальний штраф — 51 000 гривень. У центрі обробки даних кажуть, що штрафи краще сплачувати одразу, адже якщо справа дійде до виконавчої служби, то порушнику доведеться сплатити вдвічі більше.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Там, де автоматичні системи не встановлені, вантажівки будуть перевіряти інспектори поліції. В Укртрансбезпеці кажуть, що за кілька років планують розширити мережу автоматичних вимірювань, адже це допоможе уникнути корупції.

Раніше Знай писав, тверді відходи перетворили озеро в отруєну суміш, дихати тут небезпечно для здоров'я: що виявили в пробах води

Також Знай писав, загроза для питної води всього Кривого Рогу: Держекоінспекція виявила забруднюючі речовини у ставку села Авангард