Православний світ у вівторок, 5 жовтня, вшановує пам'ять святого Фоки. Він був молодим єпископом, який жив і проповідував християнство в місті Синоп. У цей час відбувалося гоніння і переслідування християн. Святого спіймали, катували і вбили за його погляди і віру.

З юних років Святий Фока з міста Синоп володів даром зцілювати людей і виганяти з них бісів. За праведний і доброчесний спосіб життя городяни обрали його єпископом. Багатьом допоміг Фока знайти справжню віру, стати на шлях правильний, знайти відповіді на питання.

Правитель-язичник Африкан не раз змушував єпископа принести жертви ідолам, на що постійно отримував відмову. Повелівши надати Фоку витонченим тортурам, він спостерігав, як мученик переносить все нові муки з посмішкою на устах. Не винісши торжества на обличчі страждальця, Африкан віддав наказ позбавити його життя.

Храм, скріншот: YouTube
Храм, скріншот: YouTube

Традиції та обряди

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"
Показати ще

Назви "Листопадна" та "Листодер" день отримав за сильні пориви вітру, при яких листя з дерев ніби здирають. Наші предки вважали, що на таких вітрах катається нечиста сила. Фока шанується в народі як рятівник потопаючих і хранитель від пожеж.

Не бажано в це свято спалювати старі віники, лаяти вітер і бити чим-небудь по землі. Заборонено їсти рибу і морепродукти. Не рекомендується Риболовля. У народі це свято вважається початком осені. У цей день закінчується прибирання ріпи.

Святий Фока, скріншот: YouTube
Святий Фока, скріншот: YouTube

Що не можна робити сьогодні:

Не можна їсти рибу цей день, а також робити все, що з нею пов'язано: ловити, чистити, продавати, купувати, інакше можна накликати на будинок біду.

Не варто приймати гостей, особливо з родичами другої половинки: є ризик з усіма посваритися.

Народні прикмети:

Якщо на Фоку і Іону листя з берези повністю не опало – до пізнього снігу.

Шишок мало на сосні - до теплої зими.

Осика упускає листя-кінець осені.

Рябчик прилітає в ялину - починається листопад.

Літає багато павутини - осінь буде теплою.

Місяць почервонів, чекай вітру.

Черемха і клен оголилися – остаточний наступ зими.

Якщо сніг свого часу ляже, то в кінці січня – початку лютого буде тривала відлига.

Миші польові запаслися кормами більше звичайного - до сніжної і суворої зими.

При неврожаї на шишки кедра, ялини і сосни зима лютою не буває.

Раніше повідомляли, Бог покарав? Змія атакувала українця в лісі на Воздвиження.

Як повідомляв Знай.uа, свято Воздвиження Хреста Господнього: як провести цей день і що категорично заборонено робити.

Знай.uа писав, хор Київських духовних шкіл УПЦ посів І місце на міжнародному фестивалі в Польщі.