За кілька тижнів сервісні центри почнуть видавати водійське посвідчення нового зразка, де з’явиться кілька нових граф та кодова піктограма, в якій відображатиметься більше інформації про навички водія, його фізичні особливості та заборони. Весь перелік змін дізнавались журналісти програми «Джедаі» на телеканалі 2+2.

Сюжет можна переглянути за посиланням.

Відповідне рішення про зміну порядку отримання водійського посвідчення ухвалив Кабінет міністрів 22 вересня. Відтепер, якщо водій склав іспит на машині з автоматичною коробкою передач, він не може з цим посвідченням керувати транспортним засобом на механіці. Водночас, складання іспиту на автомобілі з МКП дає право їздити на АКП за отриманим посвідченням. Ця інформація відображатиметься у 12 графі документу.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

Окрім цього, з’явиться кодова піктограма про медичні особливості водія: використання окулярів чи контактних лінз, слухового апарату, або протезів.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Так само у вигляді кодів фіксуватимуть й інші обмеження:

61.Керування транспортним засобом лише в денні години;

62.Керування транспортним засобом лише в радіусі визначеної відстані від місця проживання власника авто або лише в межах міста/регіону;

63. Керування транспортним засобом без пасажирів;

64. Тільки для їзди із швидкістю не більшою за визначену;

65. Керування дозволено лише в супроводі власника посвідчення водія щонайменше еквівалентної категорії;

66. Без причепа.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

«Якщо у вас буде заборона їздити на автомобілі в темну пору доби або в якісь певні дні, то така заборона буде вноситися на підставі рішення компетентного органу: виконавчої служби або рішення суду. Адміністратор, який видає права самостійно не може вносити ніяку інформацію», — каже Юрій Смольянінов, перший заступник керівника Головного сервісного центру МВС.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

Планують оптимізувати і процес складання іспитів. У разі, якщо водій бажає одночасно відкрити дві категорії, іспити складатимуться за вищою з них. Вищою вважається категорія DE відносно D1E, D відносно D1. Не рахуються вищими категорії В1, В та ВЕ, тому що вони стосуються різних типів транспортних засобів. Обмінювати старі права на нові не потрібно, кажуть працівники сервісних центрів.

Нагадаємо, екстремал зі скрипкою заліз на тролейбус і вжарив Вівальді: водій накинувся з кулаками

Як повідомляв Знай.uа, маршрутник накинувся на пасажира з інвалідністю: "На весь салон..."

Також портал Знай.uа писав, розірвані сидіння і дірява підлога: українцям вивалили "нутрощі" напіврозвалених маршруток