Журналістка Катерина Котенкова у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, якими будуть тарифи на опалення, воду та електрику в новому опалювальному сезоні, а також пояснила, чому через підвищення тарифів для українців подорожчають також товари і послуги.

«З 1 жовтня наберуть чинності нові тарифи: зміняться ціни на опалення, гарячу воду і електропостачання. Почну з опалення. З 1 жовтня тарифи збільшаться до 40%, в залежності від населеного пункту. Також зміняться ціни на гарячу воду і електроенергію. Середньозважена вартість 1 гігакалорії тепла буде на рівні 2151 -2433 грн/м кв, тариф на гаряче водопостачання складатиме від 109 до 122 грн/м куб», - розповіла Котенкова.

Вона також зазначила, що електроенергія з 1 жовтня по квітень наступного року буде в межах 1,44 грн за кВт-год при обсязі споживання не більше 250 кВт-год на місяць. При цьому, додала журналістка, для побутових споживачів з обсягом споживання понад 250 кВт-год на місяць ціна залишиться на рівні тарифу, який діяв до цього – 1,68 грн за кВт-год за весь обсяг споживання.

«Але в підсумку все одно заплатимо більше, адже для підприємств ціна вище, і вони підвищують ціни на товари і послуги, а ми за них платимо. Тобто, певний завод, водоканал, ательє, кафе, які використовують електроенергію, закладе її вартість в ціну. Товари можуть сумарно додати в ціні близько 30%», - говорить Котенкова.

За її словами, найбільше від цього підвищення постраждають водоканали: підвищаться тарифи і, отже, підвищиться вартість холодної води в платіжках українців, адже електроенергія в структурі цього тарифу займає найбільшу частку. Журналістка зазначила, що якщо зараз куб холодної води коштує 20 грн, то в разі підвищення в залежності від області до тарифу додасться ще 3-5 грн, і побачити це підвищення українці зможуть в перспективі найближчих двох місяців.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«І перше, що подорожчає – це хліб. До кінця року ціни на хліб можуть вирости від 5 до 25%, повідомив глава Комітету економістів України Андрій Новак. А все через подорожчання сировини та борошна і зростання цін на енергоносії. Також подорожчають кондитерські вироби на 5-7% через зростання цін на газ, і це з урахуванням того, що на солодощі і так зросла ціна з початку року на 25-30% через дорогий цукор, так ще можуть додатково подорожчати на 5-7% у зв'язку з зростанням цін на природний газ», - повідомила Котенкова.

Як повідомляв Знай.ua, Рохов заявив, що насправді епоха бідності в нашій країні не пройшла.

Також раніше для Знай.ua Лісневська розповідала, як покращити реформу сімейної медицини.