Олешківські піски – найбільша пустеля у Європі. Вона займає площу в 160 тисяч гектарів – колись на цьому місці були піски, а зараз простягаються безкраї дюни.

Вважається, що ліси були знищені кочівниками. У 19 столітті на рівнині постійно випасали худобу – і це знищило верхній шар ґрунту.

В радянські часи цю територію закрили військові – тут стали проводити маневри пілоти країн Варшавського договору. Вони скидали снаряди, які утворили купу вирв. Військові навчання тривають там і досі.

Ні для чого іншого ця територія непридатна. Піски мають здатність рухатися – для того, щоб розширитися, пустелі треба небагато часу. Щоб її зупинити, пробують саджати дерева, але не всі приживаються.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб
Показати ще

Навколишні села страждають від пилових та піщаних бур – все це наслідок кліматичних змін і виснаження землі через сільське господарство.

Опустелювання йде по всій території України. Вже зовсім скоро ми можемо втратити свої чорноземи, а продукти подорожчають.

4,5 мільйони гектарів піддалися опустелюванню, і ця територія щорічно зростає на 80 тисяч гектарів. Клімат стає субекваторіальним, змінюється фауна і флора. Всій Україні загрожують пилові бурі, гради, посухи, торнадо.

пустеля, ілюстративне фото з вільних джерел
пустеля, ілюстративне фото з вільних джерел

Найближчі 50 років очікується дестабілізація клімату в Україні.

Нагадаємо, раніше На Прикарпатті виявили масове поховання під храмом: "потонули в потопі?"

Як повідомляє портал Знай.ua Археологи натрапили на 3000-річний загублений "Золоте місто": "все залишилося на своїх місцях"

Також Знай.uа писав, що Серед Колиски гігантських хмарочосів археологи натрапили на сліди "найдавніших": у цих артефактах сотні загадок