Зараз в інформаційному полі активно поширюється інформація про закриття психіатричних лікарень. Однак у МОЗ розвінчали цей міф.
У Міністерстві охорони здоров'я зазначили, що не ініціюють і не планують ініціювати оптимізацію, скорочення або ліквідацію психіатричних лікарень. Натомість МОЗ виступає за формування системи психіатричної допомоги, що саморегулюється. Це означає, що кількість таких закладів має співвідноситись із потребами самого населення. Саме тому це питання вирішується на рівні громад.

Лікарня, фото: скріншот з відео
Лікарня, фото: скріншот з відео

Яку роль відіграє МОЗ?
Наразі розробляються єдині норми із надання фахової допомоги, аби пацієнти отримали кваліфіковане лікування. Національна служба здоров’я контрактує відповідні заклади, які уповноважені давати психіатричну допомогу.
1 квітня 2020 року розпочався другий етап медичної реформи, який поширився і на психіатричну галузь. Вона передбачає зміщення акценту зі стаціонарного лікування у профільних лікарнях на амбулаторне.
За рекомендаціями ВООЗ, стаціонарне лікування пацієнтів (у разі потреби) має тривати близько 30 днів. Від таких нормативів і відштовхуються в НСЗУ Національна служба здоров'я України та МОЗ. На цей строк виділяється відповідне фінансування на лікування.

Лікарня, скріншот із відео
Лікарня, скріншот із відео

"Серед людей є побоювання, що через недофінансування з боку НСЗУ пацієнти психіатричних лікарень, яких направили туди за вбивства та інші злочини, вийдуть на вулиці. Насправді НСЗУ не має жодного стосунку до лікування таких осіб. Пацієнти, які скоїли суспільно-небезпечні діяння, отримують допомогу в окремих спеціалізованих закладах, які фінансуються за медичною субвенцією", - зазначили у МОЗ.

Нагадаємо, що висока температура, в'ялість та кашель: у МОЗ назвали симптоми при яких не можна відвідувати садочки та школи

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще