В Інтернеті частішають випадки кібершахрайства. З кожним днем хакери придумують нові схеми, щоб обдурити наївних користувачів в мережі і отримати їх дані.

WSJ повідомляє, дані центру реагування на злочини в Інтернеті ФБР показують, що близько 800 тис.осіб стали жертвами обману в Інтернеті в 2020 році, це на 69% перевищує аналогічний показник 2019 року. Протягом 2020 року з банківських рахунків українців шахраї списали 271,4 млн грн. З цієї суми 19,4 млн грн припадає на кіберзлочини.

Шахраї в інтернеті, фото з відкритих джерел
Шахраї в інтернеті, фото з відкритих джерел
у 2020 році шахраї вкрали в українців 19,4 млн гривень

Когнітивні упередження змушують нас робити помилкові і нераціональні висновки. Важливо усвідомити наявність упереджень, і зараз ми розберемо найзначніші з них, щоб ви змогли краще розуміти, як працюють шахраї і захистити себе від фінансових втрат.

Неприйняття втрат

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ідея будується на тому, що люди частіше бояться втратити те, що мають, чим радіють придбанням.

Це упередження злочинці використовують для фішингу. Наприклад, вам може прийти електронний лист із загрозою, що Вам відключать комунікації за несплату, ви ймовірно перейдете за посиланням, щоб цього уникнути, і втратите особисті дані

Ефект авторитету

Ми схильні довіряти визнаним авторитетам. Коли ми отримуємо лист від надійного джерела, ми втрачаємо прискіпливість. І хакерам це відомо.

Ви можете отримати повідомлення від керівника або близької людини з проханням зайняти грошей до зарплати або фінансово допомогти у важкій ситуації. Якщо ретельно не перевірити джерело, можна легко повестися на прийом і перевести гроші, яких ви потім, звичайно ж, не побачите.

Ефект терміновості

Нам усім властиво пріоритезувати термінові справи. У той же час поспіх може знизити вашу увагу.

Наприклад, ваш начальник говорить вам терміново скинути йому на цю електронну адресу фото паспорта та коду, і ви не думаючи скинете йому цю інформацію навіть не звернувши увагу, що адреса Пошти дещо відрізняється від оригінального, тому що вам потрібно терміново виконати його доручення.

Чи можливо впоратися з упередженнями?

Упередження міцно засіли в голові кожної людини, це робить позбавлення від них непростою справою. Експерти з кібербезпеки запевняють, що якщо тренувати мислення, особливо в ігровій формі, можна легко підготуватися до реальних кіберзагроз і не попастися на вудку шахраїв. Не ігноруйте багатофакторну ідентифікацію і ставте складні паролі. Це вбереже ваші дані