Громадський активіст, депутат Київради та очільник ОСББ у Києві Валерій Гуманенко в інтерв’ю Kyiv.press розповів про переваги створення у багатоквартирному будинку ОСББ на зміну керуючій компанії.

Експерт зазначив, що поширена думка, що ОСББ більш доцільно створювати у нових будинках, де ще все ціле та не зношене. Проте, каже він, мешканці старіших будинків, які обслуговують керуючі компанії, тобто ЖЕД, не задоволені якістю послуг і не мають коштів на ремонт, адже сплачують лише на поточне утримання будинку та не здійснюють накопичень на капітальні ремонти.

Для таких будинків, впевнений Гуманенко, нічого не зміниться ні через рік, ні декілька років. Тому він вважає, що, якщо при керуючій компанії немає жодних перспектив отримати капітальний ремонт будинку, мешканці нічого не втрачають, створюючи ОСББ, яке дає можливість накопичувати кошти і з часом здійснити на них капітальний ремонт.

«ОСББ завжди буде більш ефективним і економічно вигідним, ніж керуюча компанія, яка є платником ПДВ. Створивши ОСББ, ви стаєте відповідальним власником будинку», - запевнив Гуманенко.

Він пояснив, що таке об’єднання має статус неприбуткової організації, в чому і полягає його перевага над керуючою компанією. Мешканці будинків з ОСББ можуть накопичувати на капітальний ремонт кошти і витрачати їх тоді, коли це необхідно, не сплачуючи податків. За словами експерта, ці кошти навіть можна покласти на депозит і отримувати пасивний дохід.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Крім цього, зазначив Гуманенко, ОСББ як неприбуткова організація може закуповувати послуги не у платників ПДВ, а у ФОПа або ж навіть у приватних осіб, склавши про це акт.

«Це велика економія, мінімум на 20, а то і 30%», - каже депутат.

Як повідомляв Знай.ua, Загородній розповів про нову ідею нашої влади перебудувати хрущовки.

Також Знай.uа писав, що Завальнюк розповіла, в яких випадках можуть позбавити житла за борги по комуналці.