Чого чекають від Кабміну і Верховної Ради?

Якщо до глави держави Володимира Зеленського громадяни звертаються із проханням посадити Дмитра Комарова у "крісло" міністра, а нардепам влаштувати День ганьби, то від Парламенту і Кабміну вимагають дещо іншого. Це – і узаконення привілеїв для вакцинованих від COVID-19, і грошова компенсація від нахабних поліцейських, і новий формат маркування продуктів з "отрутою". Деталі з'ясовували Знай.ua.

День незалежності, вишиванки - фото Знай.ua
День незалежності, вишиванки - фото Знай.ua

Бонус за COVID-вакцину і укол для тварин

Одна з останніх електронних петицій, розміщених на офіційному сайті Кабінету Міністрів України, присвячена темі вакцинації. А точніше – бонусам, які пропонується ввести для щеплених від коронавірусу: від премій до безкоштовних проїзних квитків.

"Встановити щепленим привілеї при відвідуванні громадських місць або концертних заходів. Видавати вакцинованим безкоштовні проїзні квитки, як це зроблено у м. Дніпро. Запровадити політику, коли на вакцинованих людей більшість обмежень поширюватися не будуть", - пропонує автор петиції № 41/003943-21 Ольга Адова.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Разом з тим, автор пропонує зробити вакцинацію обов’язковою для медиків, вчителів, водіїв громадського транспорту, працівників сфери послуг та громадського харчування.

А також встановити доступ до ресторанів по паспортах вакцинації, як в інших європейських країнах.

вакцинація, скріншот з відео
вакцинація, скріншот з відео

Тему уколів, тільки для тварин, підняли і автори петиції на сайті Парламенту – "Щодо обов'язкової стерилізації котів та собак з метою зменшення кількості безпритульних".

"На часі змінювати ставлення громадян до такого явища, як безпритульність тварин. Потрібно зменшувати їх кількість на вулицях населених пунктів у єдиний гуманний спосіб, яким є стерилізація безпритульних тварин, а також тварин із власних домогосподарств", - зазначає ініціатор звернення Ірина Букач.

службові собаки, фото: ДСНС
службові собаки, фото: ДСНС

Пропонується стерилізувати бездомних тварин і в приватному секторі – непородистих котів і собак в приватному секторі.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

Контроль і відповідальність за втілення цих законів покласти на поліцію та органи місцевого самоврядування.

З крісла – через "Дію", для священників – декларація

Просять також українці і надати можливість відкликати народних депутатів та скасовувати закони через додаток "Дія".

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

"Створити в додатку "Дія" таку кнопку, щоб народ міг би відкликати поганого депутата і скасувати погані закони. Це буде – пряма демократія. Народ має вирішувати своє майбутнє самостійно, а не за "гречку" корупціонерів", - каже автор електронного звернення № 41/003934-21 Дмитро Кручинин.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

А от пропозиція автора петиції на сайті Парламенту "Податки для церков і храмів" Євгена Підкови стала ще неординарнішою – він говорить про запровадження декларування доходів для церковнослужителів.

Отрута в продуктах і виплати "нечесних" копів

В наступному зверненні йде мова про небезпечні для здоров'я синтетичні добавки.

"Оскільки звичайна людина не розуміє значення та вплив у складі продуктів Е-добавки, а інформація про її вміст не надає повного обсягу, пропоную, виділити найнебезпечніші добавки та інформувати на товарах про їх небезпечний вплив на здоров'я, шкоду для споживача. Наприклад, "Даний товар вмістить шкідливі для здоров'я добавки"", - пише ініціатор петиції № 41/003942-21 Ігор Міщук.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

Магазин, фото: Знай.uа
Магазин, фото: Знай.uа

А от до Парламенту громадяни звертаються з більш глобальним проханням. Стосується воно "кнута" для поліцейських.

"Працівники органів Нацполіції виносять постанови про накладення адмінстягнення за принципом "я винесу постанову, а ви ідіть і оскаржуйте", навіть, якщо поліцейський неправий, або особа заперечує правопорушення. Чи буде малозабезпечена особа доводити свою невинуватість за 450 грн судового збору та 1000 грн правничої допомоги? Певне, що ні. Таким чином, держава фактично змушує особу визнати себе винуватою", - стверджує автор петиції Іван Грищук.

А у більшості випадків, вартість правової допомоги сягає 5 – 7 тис грн, тож загальна сума, сплачена водієм, сягає 6 – 7,5 тис грн. У разі доведення своєї правоти сьогодні ці кошти ніхто йому не повертає.

Поліція, фото: Патрульна поліція
Поліція, фото: Патрульна поліція

Ініціатор пропонує передбачити в КУпАП та Законі України "Про судовий збір", що у випадку доведення в суді невинуватості водія, поліцейський, що склав протокол, зобов'язаний сплатити судовий збір та відшкодувати особі усі її витрати, пов'язані з розглядом справи.

"Водії також мають право на справедливий суд! Поліцейські не є господарями у цій державі, мають дотримуватися констиутційних прав людини! Такі зміни стануть запобіжником у винесенні неправомірних постанов та протоколів", - зазначає ініціатор Іван Грищук.

Поліція, фото: Патрульна поліція
Поліція, фото: Патрульна поліція

Аби потрапити на розгляд керівництва ВРУ та Кабміну, петиції мають набрати 25 тисяч голосів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.