Національною валютою України гривня стала 2 вересня 1996 року, замінивши купонокарбованці. Дві тижні по тому, 16 вересня, її визнали єдиним способом платежу у країні.

З нагоди 25-річного ювілею Міністерство фінансів підготувало добірку цікавих та маловідомих фактів про українську нацвалюту.

Монети Київської Русі, фото: 11 канал

Одна з найбільш недооцінених у світі

Українська гривня посіла восьме місце у рейтингу найбільш недооцінених валют у світі. Згідно з даними британських економістів, курс гривні до долара США повинен становити 10,95 грн/$. Проте українські гроші займають не останню позицію, випереджаючи турецьку ліру, азербайджанський манат і російський рубль.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Місце української гривні в рейтингу недооцінених валют, інфографіка: The Economist

Папір для гривні виготовляють в Житомирській області

Спочатку українські гроші друкували за кордоном, у трьох країнах. Перші монети викарбовували у монетних дворах Італії та Англії та в Україні на Луганському патронному заводі. Купюри номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень друкували в Канаді, а вищі номінали – у Великобританії.

В сучасний час українські гроші та монети виготовляють на Банкнотно-монетному дворі Національного Банку, а папір роблять на фабриці, розташованій у містечку Малин в Житомирській області. Банкнотна фабрика Національного банку України відкрилася у 1994 році.

Верстат ніколи не вимикають

Друкарський верстат працює завжди, без зупинок. Це пов’язано із швидким зношуванням банкнот.

Протягом 2020 року фабрика банкнотного паперу випустила майже 235 тонн продукції.

Структура готівки в обігу, Мінфін

З чого роблять банкноти

Папір для банкнот виготовляють з бавовни, а з 2016 року у нього почали додавати волокна льону.

Нагадаємо, курс валют 2 вересня зруйнує надії гривні, поки долар і євро йдуть по головах.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Степанюк розповів, чи вплине запуск "Північного потоку-2" на курс гривні.

Також "Знай.ua" писав, що українці могли дозволити собі на 10 гривень 25 років тому і зараз: 31 батон проти півбуханки.