Астрономи знайшли п'ять надважких коричневих карликів. Спочатку їх виявив космічний телескоп TESS, який фіксував проходження карликів по диску їх зірок-господарів, надалі відкриття підтвердили наземні телескопи.

Про це повідомили в журналі Astronomy & Astrophysics.
Група астрономів на чолі з Ноланом Грівсом (Nolan Grieves) з Женевського університету повідомила про відкриття п'яти нових коричневих карликів в системах TOI-148, TOI-587, TOI-681, TOI-746 і TOI-1213.

Thibaut Roger / UNIGE
Thibaut Roger / UNIGE

Відзначається, що ці коричневі карлики являють собою об'єкти, які важче планет-гігантів, але легше маломасивних зірок. Нижня межа маси, при якому можуть йти реакції синтезу в ядрі карлика, становить 13 мас Юпітера, а верхня межа, при якій об'єкт стає досить масивний, щоб почали протікати реакції синтезу за участю водню, дорівнює 80 масам Юпітера.
Вчені з'ясували, що ці коричневі карлики мають орбітальні періоди від 4,8 до 27,2 дня, маси від 77 до 98 мас Юпітера і радіуси від 0,81 до 1,66 радіуса Юпітера. Вік TOI - 587 становить 0,2 мільярда років, а TOI-681 - 0,17 мільярда років. Більш старі TOI-148 і TOI-746.

Нагадавши, що вчені NASA виявили зламану "руку" Чумацького Шляху: допоможе розкрити галактичні таємниці

Як повідомляв Знай.ua, залишилося недовго: земляни зможуть спостерігати народження нової зірки неозброєним поглядом.

Знай.ua писав, у п'ять разів більше Землі: вчені зловили "дев'яту планету" Сонячної системи, так ще ніхто не ховався.

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще