Зірковий психолог Дмитро Карпачов в Instagram пояснив причини і способи боротьби з булінгом в школі.

Фахівець нагадав, що булінг – явище поширене, від нього страждають майже всі учні. Найчастіше від принижень страждають дівчатка (53% випадків), хлопчики в 47% випадків.

Булінг може виражатися по-різному:

  • Висміювання і образи - в 13% випадків,
  • Поширення пліток-12%,
  • Фізичне насильство-5%.

Причиною булінгу може стати нестандартна зовнішність дитини, його поведінка, національність або раса, релігійні погляди, фізичні особливості.

Найчастіше діти мовчать про подібне - в 57% випадків вони не діляться з батьками.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як боротися з булінгом:

  • Дізнатися якомога більше інформації про конфлікт: як довго він триває, глибину впливу і форму цькування. Хто призвідник, хто учасник, де все відбувається і в яких умовах. Як реагують на те, що відбувається вчителі та інші дорослі.
  • Поговорити з дитиною про булінг. Пояснити йому, що принижувати людину не може ніхто і ні за яких обставин.
  • Дитина повинна знати, що ніхто не має права його ображати. Не обов'язково кривдники доходять до фізичного насильства-будь-яка інша форма булінгу теж неприпустима.
  • Кривдник чекає від жертви певної реакції-страху, сліз, відстороненості. Якщо нападки не працюють, бажання знущатися над жертвою пропадає. Навчіть дитину давати відсіч.
  • Якщо у дитини не склалися відносини в класі, переведіть його в паралельний клас або іншу школу. Іноді вилучення з травмуючої середовища-кращий вихід захистити від психологічних травм і деструктивного впливу.
  • Поясніть дитині, що підтримуєте його і хочете допомогти. Дитині важливо розуміти, куди йому звертатися в такому випадку. Не кидайте дитину один на один з його шкільними проблемами. Запущені випадки цькування можуть коштувати дитині здоров'я і навіть життя.
  • Зверніться за допомогою до вчителя, шкільного психолога, адміністрації школи, поговоріть з батьками кривдників. Якщо реакції немає, звертайтеся зі скаргами в правоохоронні органи і управління освіти.

Нагадавши, Карпачов застеріг про можливі проблеми в сім'ї під час карантину

Як повідомляв портал Знай.ua, Дмитро Карпачов пояснив, чи варто батькам брати дітей на роботу

Також Знай.ua писав, Карпачов пояснив батькам, чому дитина їм бреше