Група вчених-астрономів з NASA, які займаються дослідженням астероїда Бенну, розповіла, чого варто очікувати від цього небесного тіла найближчим часом. За словами фахівців, ймовірність зіткнення Землі з цим астероїдом до 2300 року становить всього 1 до 1750.

Про це стало відомо завдяки заявам групи вчених з NASA. Заява, опублікована космічним агентством США, базується на даних, зібраних космічним кораблем OSIRIS-Rex, який доставляє зразки астероїда назад на Землю.

Фото астероїда Бенну, фото: NASA
Фото астероїда Бенну, фото: NASA

"Ймовірність зіткнення трохи зросла, але це незначна зміна, ймовірність зіткнення практично не змінилася. Я думаю, що в цілому ситуація покращилася", - сказав під час прес-конференції провідний автор Давіде Фарноккіа, що працює в центрі досліджень навколоземних об'єктів NASA в Каліфорнії.

Апарат OSIRIS-REx (офіційно відомий як Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) був запущений у вересні 2016 року і вийшов на орбіту навколо астероїда Бенну в грудні 2018 року.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Після прибуття космічний корабель провів майже два з половиною роки, вивчаючи космічний камінь з орбіти.

"Траєкторія космічного корабля була дійсно приголомшливою - я порівнюю її з колібрі. Ми змогли вийти на орбіту, ми змогли залишити орбіту, ми змогли отримати зображення під різними кутами", - сказав під час прес-конференції Данте Лауретта, планетолог з Університету Арізони, головний дослідник OSIRIS-REx і автор нового дослідження.

Протягом усього цього часу космічний апарат постійно реєстрував своє місце розташування щодо землі і астероїда. Використовуючи ці дані, команда, яка проводила нове дослідження, змогла уточнити своє розуміння місця розташування та руху космічної скелі протягом майже двох з половиною років.

Один з факторів, який особливо турбував вчених, називається ефектом Ярковського, який викликається постійними коливаннями температури, які відбуваються, коли області астероїда входять і виходять з денного світла, м'яко штовхаючи астероїд.

"Ефект Ярковського, що діє на Бенну, еквівалентний вазі трьох виноградин", — сказав Фарноккіа.

Незважаючи на всі зусилля вчених, передбачити курс Бенну після 2135 року все ще складно. У вересні того ж року Бенну пролетить повз Землю - не надто близько, щоб не було ризику зіткнення, але безумовно досить близько, щоб гравітація Землі могла трохи підштовхнути астероїд. Те, як розвиватиметься цей танець, визначить траєкторію Бенну в наступні десятиліття і століття.

Раніше повідомляли, вчені почули шум за межами нашої Сонячної системи: "Подібний до Тихого дощу".

Як повідомляв Знай.uа, залишилося недовго: земляни зможуть спостерігати народження нової зірки неозброєним поглядом.

Знай.uа писав, вп'ятеро більше за Землю: вчені зловили "дев'яту планету" Сонячної системи, так ще ніхто не ховався.