Українці пропонують дозволити молодим людям уникати військової служби на законних підставах. Відповідна петиція опублікована на сайті Офісу президента України.

На думку автора петиції, відсутність законного механізму уникнення строкової служби в Військових силах України, призовниками (які не мають вад здоров’я чи інших причин для білого білету), призводить до того, що закон України про військову службу спонукає небажаючих служити порушувати закон.

У такому випадку для призовників, які хочуть вирішувати свою долю самостійно, не порушуючи закон, та для держави, яка хоче підняти якість та ефективність армії, при цьому знищивши корупцію у військкоматах, є взаємовигідний вихід.

фото: АрміяInform
фото: АрміяInform

Зокрема, як варіант, пропонується запровадити механізм законного звільнення від військової служби шляхом внесення призовником певних грошових внесків.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

«В Україні перебуває приблизно 2,5млн. чоловіків віком 18-27 років, з них третина немає законних підстав для звільнення від армії. Згідно статистики двоє з трьох призовників мають бажання уникнути військової служби. В свою чергу країна має потребу в солдатах строкової служби тільки 15 200 (крайній осінній призив 2019 року) за один призив, тобто приблизно 30 000 на рік (кількість призовників може змінюватись)», - нагадує автор звернення.

Він пропонує дозволити призовникам платити разовий внесок (пропонується сума від однієї до двох тисяч доларів) державі. В свою чергу держава звільнить призовника від обов’язку проходити військову службу, та видасть документ, що це засвідчує.

За словами автора, аналогічну модель практикують в Туреччині, Грузії та декількох інших країнах.

Такий підхід дозволяє призовникові самому вирішувати свою долю (не порушуючи при цьому закон); надає додаткові кошти до державного бюджету (для покращення умов служби тим хто вирішив все ж таки піти на службу); знищує корупцію у військкоматах; збільшує лояльність і довіру громадян до держави та армії.

За підрахунками автора ініціативи, його модель дозволить державі отримувати до 4.8 млрд гривень щорічно.

батальйон "Айдар", фото АрміяInform
батальйон "Айдар", фото АрміяInform

«В нашій країні злочинець може заплатити заставу і вийти на свободу, але призовник який не хоче служити повинен ховатись або порушувати закон. Я законослухняний громадянин, який любить свою країну і не хоче покидати її чи порушувати закон. Але при цьому я прагну сам вирішувати свою долю. Я мрію про відкриття свого бізнесу в Україні, але я боюсь, що як тільки я відкрию ФОП і заплачу перші податки, військкомат відразу мною зацікавиться. Зараз я залюбки пішов би на офіційну роботу, але не можу цього зробити по тій самій причині», - зізнається чоловік.

Нагадаємо, Армія скасовується? У Зеленського вирішать долю призову в ЗСУ

Теж, Знай.ua писав Колишній учень з "фізруком" пліч-о-пліч захищають Батьківщину: "ставив мені двійки"

Як раніше повідомляв Знай.ua На Донбасі під артилерійським обстрілом загинув герой з позивним "Білий": сиротами залишилося троє дітей